Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko: Prezidentské voľby by podľa prieskumov vyhral E. Macron

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Podľa najnovšieho prieskumu by súčasný prezident získal v prvom kole hlasovania 24 percent hlasov. Do druhého kola by s ním postúpila Marine Le Penová so ziskom 17 percent hlasov.

Paríž 2. februára (TASR) - Ak by sa francúzske prezidentské voľby uskutočnili teraz, vyhral by ich opäť súčasný šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron. Na druhom mieste by skončila krajne pravicová politička Marine Le Penová. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Harris Interactive, informovala v stredu agentúra Reuters.

Prezidentské voľby budú vo Francúzsku v apríli. Macron ešte stále oficiálne neoznámil, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie, jeho kandidatúra sa však všeobecne očakáva.

Podľa najnovšieho prieskumu by súčasný prezident získal v prvom kole hlasovania 24 percent hlasov. Do druhého kola by s ním postúpila Marine Le Penová so ziskom 17 percent hlasov. Na treťom mieste by skončila kandidátka konzervatívneho tábora Valérie Pécresseová (15 percent hlasov) a bývalý novinár Eric Zemmour by skončil v tesnom závese za ňou (14 percent hlasov).

V rozhodujúcom druhom kole hlasovania by Macron Le Penovú porazil v pomere 55 ku 45. Podobné výsledky hlási aj prieskum inštitútu Elabe pre televíziu BFM TV a týždenník L'Express, ktorý bol tiež zverejnený v stredu.

Podľa agentúry AFP všetko nasvedčuje tomu, že prezidentským voľbám v apríli 2022 budú dominovať obavy z imigrácie a bezpečnostné otázky. Témou bude aj pandémia a jej zvládnutie, pričom Macron by podľa analytikov mohol ťažiť z toho, že vo Francúzsku je vyššia miera zaočkovanosti ako v niektorých iných európskych krajinách.