Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prezidentské voľby sa v Bulharsku uskutočnia 14. novembra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Radev poveril koncom augusta zostavením vlády socialistov ako v poradí tretiu a zároveň poslednú politickú stranu.

Sofia 2. septembra (TASR) – V Bulharsku sa 14. novembra uskutočnia prezidentské voľby. Rozhodol o tom vo štvrtok tamojší parlament, informuje agentúra Reuters.

Súčasný prezident tejto balkánskej krajiny Rumen Radev uviedol, že sa bude uchádzať o ďalšie päťročné obdobie vo funkcii hlavy štáty. Radeva podporujú socialisti (BSP) i protisystémová populistická strana Je taký národ (ITN), ktorá zvíťazila v júlových predčasných voľbách. Zvyšné strany svojich prezidentských kandidátov zatiaľ nepredstavili.

Reuters pripomína, že roztrieštenému parlamentu sa od 11. júla, keď sa konali voľby, nepodarilo vytvoriť novú vládu a Bulharov preto v novembri zrejme čakajú i ďalšie predčasné parlamentné voľby.

Radev poveril koncom augusta zostavením vlády socialistov ako v poradí tretiu a zároveň poslednú politickú stranu. Predchádzajúce dva pokusy o sformovanie kabinetu boli totiž neúspešné. Strana ITN mandát vrátila, keď sa jej nepodarilo pre svoj návrh menšinového kabinetu získať dostatočnú podporu v parlamente. Neuspela ani strana Občania za európsky rozvoj Bulharska, vedená expremiérom Bojkom Borisovom, pretože sa ocitla bez reálnych politických spojencov.