Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Preživší v Bosne si mierovým pochodom pripomínajú 25. výročie genocídy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizátori pre opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou zakázali účasť veľkého počtu ľudí.

Sarajevo 8. júla (TASR) - Stovky ľudí, ktorí prežili srebrenickú genocídu, začali v stredu 100-kilometrový pochod lesmi východnej Bosny po trase, ktorou pred 25 rokmi unikli pred bosnianskosrbskými polovojenskými jednotkami.

Organizátori pre opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou zakázali účasť veľkého počtu ľudí. Účastníci mierového pochodu so starými bosnianskymi vlajkami prešli okolo bývalých masových hrobov, v ktorých boli za uplynulé dve desaťročia objavené ostatky tisícov obetí, informovala tlačová agentúra Reuters.

Tohtoročné spomienkové podujatia sa budú konať najmä prostredníctvom výstav a konferencií. Na výročie začiatku vraždenia, 11. júla, pochovajú osem nedávno identifikovaných obetí.

V predchádzajúcich rokoch sa na trojdňovom mierovom pochode zúčastnili tisíce bosnianskych Moslimov, ako aj podporovateľov z rozličných kútov sveta.

Bosnianskosrbské sily generála Ratka Mladiča zaútočili v júli 1995 na mesto Srebrenica - východobosniansku enklávu, kde našlo úkryt pod ochranou OSN približne 40.000 bosnianskych Moslimov.

Keď Srebrenica 11. júla 1995 padla do rúk bosnianskych Srbov, ženy a deti boli oddelené od mužov a prevezené autobusmi na územie kontrolované bosnianskou armádou.

Viac než 8000 mužov a chlapcov následne zavraždili bosnianskosrbské sily, zhruba 6000 z nich pri pokuse o útek v lesoch, a telá ukryli do masových hrobov.