Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri berlínskom pomníku Židom zapálili 75 spomienkových sviečok

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spomienku zorganizovala Lea Roshová, novinárka a aktivistka, ktorá dlhé roky lobovala za stavbu tohto dnes už takmer 15-ročného pamätníka.

Berlín 26. januára (TASR) - Pri berlínskom Pomníku zavraždeným Židom Európy zapálili v nedeľu 75 sviečok za obete holokaustu. Spomienkové podujatie sa konalo v predvečer 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, informovala agentúra DPA.

Spomienku zorganizovala Lea Roshová, novinárka a aktivistka, ktorá dlhé roky lobovala za stavbu tohto dnes už takmer 15-ročného pamätníka.

"Každý deň, ale obzvlášť na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu (27. január), musíme ukázať svoje tváre a stáť spolu, aby sa toľko glorifikované 'Nikdy viac' nestalo len prázdnou frázou," povedala.

V Berlínskej katedrále sa okrem toho v nedeľu večer konal spomienkový koncert za obete holokaustu.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. januára, čo je deň v ktorom v roku 1945 oslobodili vojaci Červenej armády nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.

Nacisti vyvraždili počas druhej svetovej vojny viac ako šesť miliónov židov, z čoho vyše milióna židov našlo smrť vo vyhladzovacom tábore Aschwitzi-Birkenau.

Približne 200 ľudí, ktorí prežili holokaust, sa v pondelok za prítomnosti svetových politických lídrov, respektíve delegácií z viac ako 30 krajín, v Poľsku zúčastní na spomienkovom podujatí pri príležitosti 75. výročia oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Na ceremónii bude prítomná aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.