Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pri bombovom útoku v provincii Balúčistán zomreli štyria ľudia

Pakistanské bezpečnostné jednotky a záchranári prehľadávajú miesto výbuchu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, pakistanská vláda však v tejto provincii bojuje proti viacerým povstaleckým hnutiam.

Islamabad 31. decembra (TASR) - Najmenej štyria členovia islamistickej politickej strany zahynuli a 13 ďalší utrpeli zranenia pri bombovom útoku v provincii Balúčistán na juhozápade Pakistanu.

Vo štvrtok večer o tom informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

K explózii došlo vo chvíli, keď činitelia nemenovanej strany opúšťali konferenciu v provinčnej metropole Kvéta, kde pôsobí viacero separatistických a džihádistických povstaleckých skupín.

"Išlo o improvizované výbušné zariadenie a bolo použitých približne 1,5 kilogramu trhaviny," uviedla polícia. Počet mŕtvych potvrdil aj predstaviteľ kvétskej nemocnice.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, pakistanská vláda však v tejto provincii bojuje proti viacerým povstaleckým hnutiam. Balúčistán je najväčšia a najchudobnejšia pakistanská provincia, a to aj napriek bohatým zásobám nerastných surovín.

Medzi obyvateľmi Balúčistánu narastá hnev pre obrovské sumy čínskych peňazí, ktoré do regiónu prúdia prostredníctvom Čínsko-pakistanského ekonomického koridoru (CPEC), z ktorých však domáci podľa vlastných slov nemajú osoh, pretože väčšinu nových pracovných miest obsadili cudzinci.

Cieľom tohto investičného plánu v hodnote 60 miliárd dolárov je čo najkratšou možnou pozemnou i morskou cestou sprístupniť Pekingu trhy na Blízkom východe, v Európe a Afrike.