Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Somálsku došlo k rozsiahlemu výbuchu, hlásia najmenej šesť obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa svedkov nastala explózia v čase, keď miestom prechádzal konvoj vozidiel súkromnej bezpečnostnej služby, ktorý prevážal cudzincov.

Mogadišo 12. januára (TASR) - V somálskej metropole Mogadišo došlo v stredu k rozsiahlemu výbuchu, pri ktorom zahynulo najmenej šesť ľudí, informovala agentúra AFP.

K útoku došlo v blízkosti letiska a prihlásila sa k nemu džihádistická skupina aš-Šabáb. V krátkom vyhlásení uviedla, že útok bol mierený na "zahraničných funkcionárov".

"Počiatočné informácie, ktoré máme, naznačujú, že zomreli najmenej šiesti ľudia a niekoľko ďalších utrpelo zranenia," uviedol pre AFP predstaviteľ bezpečnosti Mohamed Abdi s tým, že počet obetí môže byť v skutočností vyšší. Podľa neho výbuch spôsobil "devastáciu" danej oblasti. Podľa očitých svedkov boli poškodené priľahlé budovy aj vozidlá.

Podľa agentúry Reuters prišlo k výbuchu na ceste vedúcej k letisku. Podľa svedkov nastala explózia v čase, keď miestom prechádzal konvoj vozidiel súkromnej bezpečnostnej služby, ktorý prevážal cudzincov.

Cieľom džihádistickej skupiny aš-Šabáb je zvrhnúť somálsku vládu a nastoliť v krajine dodržiavanie prísneho výkladu islamského práva. Často preto útočí na bezpečnostné a vládne ciele, ale aj na civilistov. Táto skupina podniká útoky aj na mierové jednotky Africkej únie, píše Reuters.