Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri britskej stanici v Antarktíde sa odtrhol obrovský kus ľadovca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odlomený ľadovec, ktorý meral 1550 štvorcových kilometrov, sa odtrhol zo 150 metrov hrubého ľadového šelfu Brunt.

Londýn 23. januára (TASR) - Kus ľadovca, veľkosťou porovnateľný s Londýnom, sa odtrhol z antarktického ľadového šelfu v blízkosti britskej výskumnej stanice, uviedli v pondelok vedci. Ide o druhý podobný prípad za uplynulé dva roky, informuje agentúra AFP.

Britský antarktický prieskum (BAS) uviedol, že odlomenie mohutnej ľadovcovej kryhy nespôsobila klimatická zmena, ktorá urýchľuje topenie morského ľadu v Arktíde aj niektorých častiach Antarktídy. Išlo o súčasť prirodzeného procesu, ktorý vedci označujú ako "telenie ľadovcov".

Odlomený ľadovec, ktorý meral 1550 štvorcových kilometrov, sa odtrhol zo 150 metrov hrubého ľadového šelfu Brunt. Stalo sa tak desať rokov po tom, čo na ňom vedci prvýkrát spozorovali mohutné praskliny.

Odtrhnutie ľadovca sa odohralo v blízkosti britskej výskumnej stanice Halley VI, ktorá dlhodobo monitoruje stav ľadovcového šelfu. Stanica, v ktorej sa momentálne nachádza 21 výskumníkov, nebola nijakým spôsobom poškodená.

Túto mobilnú výskumnú základňu už v rokoch 2016–2017 z bezpečnostných dôvodov presunuli viac do vnútrozemia, aby ju nemohli ľadovcové praskliny nemohli ohroziť. Bádatelia na stanici odvtedy pôsobia len počas antarktického leta trvajúceho od novembra do marca.

Podobný prípad odlomenia obrovskej ľadovcovej kryhy s rozlohou 1270 štvorcových kilometrov tam zaznamenali aj približne pred rokom.