Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pri čistení studne na Lanškrounsku našli 108 kilogramov starej munície

Ilustračná snímka. Foto: TASR - KR PZ Košice

Zo stude hlbokej 24 metrov sa špecialistom podarilo vytiahnuť skorodovanú pechotnú muníciu a tri kusy ručných granátov typu RG 39, RG F1 a RG 34, spresnila pardubická polícia.

Praha 5. októbra (TASR) - Celkovo 108 kilogramov starej munície objavili vo štvrtok robotníci pri čistení studne v českom regióne Lanškrounsko. Medzi 70-ročným nepoužitým arzenálom boli náboje a ručné granáty, informoval Český rozhlas (ČRo). Na miesto bola privolaná polícia a pyrotechnici z Frýdku-Místku a Olomouca.

Zo stude hlbokej 24 metrov sa špecialistom podarilo vytiahnuť skorodovanú pechotnú muníciu a tri kusy ručných granátov typu RG 39, RG F1 a RG 34, spresnila pardubická polícia. Pyrotechnici granáty vzoru F1 a 34 označili za veľmi nebezpečné a zlikvidovali ich priamo na mieste - riadeným odstrelom. Zvyšnú zaistenú muníciu odviezli na zničenie inam.

To, že tento nález nie je ojedinelý, dokladá ďalšie oznámenie majiteľa domu v jednej z obcí Českotřebovska. Tento muž pri demolácii domu objavil 221 kusov streliva rôzneho kalibru, ktoré polícia na mieste zaistila.

V meste Tišnov zase našli v septembri nevybuchnutú leteckú bombu sovietskej výroby z druhej svetovej vojny. Polícia vtedy z bezpečnostných dôvodov evakuovala z okolia autobusovej stanice približne 120 ľudí.