Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri dvoch útokoch džihádistov zahynulo v Nigérii dokopy deväť ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Militanti pri útoku použili vozidlá vybavené guľometmi. Vojakom sa však podarilo útok odraziť po tom, čo zasiahli jedno z vozidiel granátometom a zabili celú jeho posádku.

Kano 29. septembra (TASR) - Deväť ľudí zahynulo pri dvoch separátnych útokoch džihádistov na nepokojnom severovýchode Nigérie, informovala v sobotu agentúra AFP.

Bojovníci extrémistickej skupiny Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP) v piatok zaútočili na nigérijské a čadské jednotky v meste Gajiram a počas paľby prišlo o život osem ľudí.

"Prišli sme o osem ľudí, vrátane policajta, miestneho poľovníka a šiestich obyvateľov," hovorca miestneho okresu povedal pre AFP.

Militanti pri útoku použili vozidlá vybavené guľometmi. Vojakom sa však podarilo útok odraziť po tom, čo zasiahli jedno z vozidiel granátometom a zabili celú jeho posádku. Zvyšní útočníci následne utiekli.

Pri druhom piatkovom útoku zaútočili militanti z džihádistickej skupiny Boko Haram na vojenské stanovište v pohraničnom meste Banki a zabili vojaka. Pri útoku takisto zničili vojenské vozidlo, píše agentúra AFP.

Gajiram leží na ceste spájajúcej mesto Maiduguri, ktoré je metropolou štátu Borno, s posádkovým mestom Monguno. V oblasti okrem ISWAP pôsobí aj extrémistická skupina Boko Haram, ktorá od roku 2009 na prevažne moslimskom severovýchode Nigérie bojuje za vytvorenie islamského štátu. Kým ISWAP, ktorá sa od Boko Haram odštiepila v polovici roku 2016, útočí najmä na nigérijské bezpečnostné sily, Boko Haram sa pri svojich útokoch zameriava najmä na tzv. mäkké ciele.