Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pri džihádistickom útoku zomrelo 47 ľudí vrátane 30 civilistov

Snímka z Burkina Faso. Foto: TASR/AP

Sahel je geografické pásmo tiahnuce sa horizontálne naprieč kontinentom od Atlantického oceánu po Červené more, pričom oddeľuje saharskú časť Afriky od jej "zelených" oblastí.

Ouagadougou 19. augusta (TASR) - Celkovo 47 ľudí zavraždili podozriví džihádisti pri útoku na konvoj na severe západoafrického štátu Burkina Faso. Medzi mŕtvymi je 30 civilistov, 14 vojakov a traja príslušníci provládnych milícií, informovali tlačové agentúry AFP a DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Incident sa odohral v stredu v departemente Gorgadji, ktorý je obávanou "trojhraničnou" zónou, kde Burkina Faso hraničí s Mali a Nigerom. Daná oblasť je jedným z ohnísk džihádistického násilia, ktoré sužuje celý región Sahel. Vojaci a militanti sprevádzali civilistov na ceste do mesta Arbinda v susednom departemente.

Počas prestrelky zahynulo aj 16 teroristov, uvádza tamojšia tlačová agentúra Agence d'Information du Burkina (AIB). Iné zdroje uvádzajú až 58 zabitých útočníkov.

Stredajší incident bol tretím útokom na burkinské sily za uplynulé dva týždne. Pri útoku ozbrojencov 4. augusta zahynulo 30 ľudí, z toho 11 civilistov.

Burkina Faso čelí od roku 2015 narastajúcemu počtu útokov zo strany džihádistických skupín napojených na teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát. Tieto útoky spolu s násilím medzi komunitami si odvtedy vyžiadali už vyše 1400 mŕtvych a prinútili 1,3 milióna obyvateľov opustiť svoje domovy.

Sahel je geografické pásmo tiahnuce sa horizontálne naprieč kontinentom od Atlantického oceánu po Červené more, pričom oddeľuje saharskú časť Afriky od jej "zelených" oblastí.