Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri explózii v Sýrii zahynul ruský vojak, traja ďalší utrpeli zranenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rusko je kľúčovým spojencom sýrskeho režimu od začiatku tamojšej už desaťročie trvajúcej občianskej vojny.

Moskva 10. júna (TASR) - Jeden ruský vojak v stredu zahynul a traja ďalší utrpeli zranenia pri explózii improvizovaného výbušného zariadenia, ku ktorej došlo počas ich hliadky na severe Sýrie. Uviedli to ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrana.

Vo vyhlásení rezortu obrany sa uvádza, že počas hliadky ruskej vojenskej polície v sýrskej provincii Hasaka bolo obrnené vozidlo tejto hliadky zasiahnuté neidentifikovaným zariadením. Jeden vojak zahynul a troch ďalších hospitalizovali, pričom ich stav je podľa ministerstva stabilizovaný.

Rusko je kľúčovým spojencom sýrskeho režimu od začiatku tamojšej už desaťročie trvajúcej občianskej vojny. Intervencia Moskvy v sýrskom konflikte v roku 2015 sa pritom považuje za okamih, keď sa priebeh bojov obrátil v prospech sýrskeho prezidenta Bašára Asada, píše agentúra AFP.

Moskva podľa AFP minimalizovala v ostatnom čase zdanie svoje prítomnosti v konflikte využívaním tzv. kontraktorov; pracovníkov súkromných bezpečnostných firiem s údajnými väzbami na Kremeľ. Rusko doposiaľ nepriznalo tvrdenia o žoldnieroch, uviedlo však, že od začiatku jeho operácie v Sýrii zahynulo počas bojov 112 ruských vojakov.