Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

HAVÁRIA AUTOBUSU: Zahynulo najmenej 45 ľudí, medzi nimi sú aj deti

Na snímke hasiči a forenzní experti vyšetrujú na mieste zhoreného autobusu v bulharskom Bosneku 23. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Autobus s evidenčnými značkami Severného Macedónska havaroval a začal horieť na diaľnici v západnej časti Bulharska.

Sofia 23. novembra (TASR) - Najmenej 45 obetí na životoch si vyžiadala havária autobusu, ku ktorej došlo v utorok nadránom v západnom Bulharsku. Podľa agentúry DPA sú medzi obeťami aj deti - agentúra TASS uviedla, že evidujú 12 detských obetí. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia a previezli ich do nemocnice v Sofii.

Ako informovala agentúra Reuters, autobus s evidenčnými značkami Severného Macedónska havaroval a začal horieť na diaľnici v západnej časti Bulharska.

Podľa DPA k nehode došlo krátko po 02.00 h miestneho času. Jej presné okolnosti zatiaľ nie sú známe, ale všetko nasvedčuje tomu, že autobus zo zatiaľ neznámych príčin narazil do diaľničného zvodidla, prevrátil sa a začal horieť.

Na snímke hasiči a forenzní experti vyšetrujú na mieste zhoreného autobusu v bulharskom Bosneku 23. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


V autobuse bolo približne 50 cestujúcich a dvaja vodiči, uviedla DPA s odvolaním sa štátny rozhlas a políciu. Podľa rozhlasovej správy sú obeťami najmä Albánci.

Nikolaj Nikolov, vedúci jednotky požiarnej bezpečnosti a civilnej ochrany na bulharskom ministerstve vnútra, pre verejnoprávnu televíziu BNT povedal, že "zachrániť sa podarilo sedem cestujúcich".


V tejto súvislosti prináša TASR výberovú chronológiu tragických havárií autobusov v Európe od roku 2016.


20. marca 2016
Neďaleko mesta Tarragona na severovýchode Španielska došlo k nehode výletného autobusu. Viezol 57 študentov vracajúcich sa do Barcelony. Trinásť z nich zahynulo a 43 utrpelo zranenia. Jedna zranená študentka bola zo Slovenska.



21. júna 2016
Autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus havaroval pri meste Alexinac v Srbsku. Nehoda si vyžiadala životy piatich cestujúcich a 14 zranených.



20. januára 2017
Autobus so študentmi maďarského gymnázia, ktorí sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval na diaľnici pri talianskom meste Verona. Nehoda si vyžiadala 17 mŕtvych.



3. júla 2017
Najmenej 18 ľudí zahynulo pri nehode autobusu v nemeckom Bavorsku. Ďalších 30 osôb utrpelo zranenia.



23. apríla 2018
Nehoda autobusu a nákladného vozidla, ktorá sa stala na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín, si vyžiadala dva ľudské životy. Jednou z obetí bol spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. V dôsledku nehody utrpelo zranenia ďalších 12 cestujúcich.



16. februára 2019
Havária autobusu na diaľnici v Severnom Macedónsku si vyžiadala 15 obetí.



18. apríla 2019
Spolu 29 životov si vyžiadala nehoda autobusu s nemeckými turistami na portugalskom ostrove Madeira. Pri havárii utrpelo 28 ľudí zranenia.



13. novembra 2019
Pri havárii autobusu a nákladného auta neďaleko Malanty pri Nitre zahynulo 12 ľudí, z toho štyri maloleté deti. Ďalších 15 ľudí sa zranilo. V súvislosti s nehodou bol na 15. novembra na Slovensku vyhlásený štátny smútok.



15. augusta 2021
Osem ľudí zahynulo pri havárii autobusu, ku ktorej došlo na diaľnici v Maďarsku. Ôsmi cestujúci sa zranili ťažko a 40 ďalších vyviazlo s ľahšími zraneniami.