Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

VIDEO: HAVÁRIA PO ŠTARTE: Lietadlo narazilo do budovy, 12 ľudí zomrelo

Civilné dopravné lietadlo kazašských aerolínií Bek Air s 95 pasažiermi a päťčlennou posádkou na palube sa v piatok ráno miestneho času zrútilo krátko po štarte z medzinárodného letiska v Alma-Ate. Foto: TASR/AP

Lietadlo, identifikované ako Fokker 100, po odpútaní sa od dráhy vrazilo do betónového plota a dvojposchodovej budovy. K havárii došlo o 7:22 h miestneho času (2:22 h SEČ).

Nursultan 27. decembra (TASR) - Dvanásť ľudí zahynulo a ďalších najmenej 49 osôb utrpelo zranenia pri havárii dopravného lietadla typu Fokker 100 kazašských aerolínií Bek Air s 98 ľuďmi na palube, ktoré sa v piatok krátko po štarte zrútilo neďaleko medzinárodného letiska v Alma-Ate. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie kazašského vicepremiéra Romana Skljara.

"Ide najmä o cestujúcich, ktorí sa nachádzali v nose (lietadla). Pri nehode zahynulo celkovo 12 ľudí, osem z nich na mieste, dvaja zomreli v nemocnici a ďalší dvaja na letisku v Alma-Ate, povedal podpredseda kazašskej vlády, čím poprel predtým medializované správy, podľa ktorých pri nehode zahynulo 14 alebo 15 ľudí.

Podľa Skljara bolo po nehode hospitalizovaných 49 ľudí, z ktorých je 18 vo veľmi vážnom stave.

Dvojmotorové prúdové lietadlo Fokker 100 narazilo krátko po štarte do betónového plota a dvojposchodovej budovy. K havárii došlo o 07.22 h miestneho času (02.22 h SEČ). Podľa očitých svedkov bola v tom čase na letisku hustá hmla.



Lietadlo s 93 cestujúcimi a piatimi členmi posádky smerovalo z Alma-Aty do súčasnej kazašskej metropoly Nursultan (donedávna známej ako Astana). Spoločnosť Fokker zbankrotovala v roku 1996 a výroba tohto typu lietadla sa ukončila nasledujúci rok.



"Zodpovedných čaká prísny trest v súlade so zákonom," napísal na sociálnej sieti Twitter kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev, ktorý zároveň vyjadril sústrasť rodinám obetí.

Chronológia havárií dopravných lietadiel vo svete od začiatku roka 2018



11. februára 2018

Rusko: Haváriu dopravného lietadla regionálnej leteckej spoločnosti Saratovské aerolínie so 71 ľuďmi na palube, ktoré sa zrútilo krátko po vzlietnutí z moskovského medzinárodného letiska Domodedovo, neprežil nikto z cestujúcich ani členov posádky. Lietadlo zmizlo z radarov krátko po vzlietnutí z Moskvy. Havarovalo zhruba 80 kilometrov juhovýchodne od Moskvy v blízkosti dediny Argunovo v Moskovskej oblasti.


18. februára 2018

Irán: Nehodu lietadla iránskej leteckej spoločnosti Aseman so 66 ľuďmi na palube nikto neprežil. K nehode došlo v hornatej oblasti neďaleko mesta Semírom, 620 kilometrov od Teheránu. Turbovrtuľové lietadlo typu ATR-72 francúzskej výroby narazilo do úbočia vyše 4000 metrov vysokej hory Dena. Lietadlo smerovalo z Teheránu do juhoiránskeho mesta Jásúdž, vzdialeného asi 780 kilometrov južne od Teheránu, a zrútilo sa približne hodinu po štarte.

11. apríla 2018

Alžírsko: Pri havárii vojenského dopravného lietadla zahynulo 257 ľudí vrátane desiatich členov posádky. Stroj sa zrútil okolo 08.00 h miestneho času krátko po štarte z letiska na vojenskej základni Búfárík na severe krajiny, zhruba 25 kilometrov od hlavného mesta Alžír. Lietadlo malo namierené do západoalžírskeho mesta Baššár. Iľjušin-76 sa zrútil krátko po štarte - ešte v areáli letiska na vojenskej základni - a po náraze vzbĺkol.

18. mája 2018

Kuba: Pri nehode lietadla, ktoré sa zrútilo po štarte z letiska v Havane, zahynulo 112 ľudí, medzi obeťami bolo päť detí. Prežila len jedna Kubánka. Na palube stroja typu Boeing 737, ktorý prevádzkovali kubánske aerolínie Cubana de Aviación, bolo 102 Kubáncov, traja turisti, dvaja cudzinci a šesť členov posádky z Mexika.

29. októbra 2018
Indonézia: Haváriu indonézskeho lietadla, ktoré sa zrútilo približne 13 minút po štarte z medzinárodného letiska v Jakarte, neprežil nikto z 189 ľudí na palube. Pilot krátko po štarte zistil nešpecifikovaný problém a požiadal o povolenie na návrat. Boeing-737 MAX 8 s kapacitou 210 cestujúcich smeroval z Jakarty do mesta Pangkal Pinanga. Naposledy ho lokalizovali pri meste Karawang v provincii Západná Jáva, potom zmizol z radarov a prerušil sa kontakt s posádkou.


21. decembra 2018

Konžská demokratická republika (KDR): Zrútilo sa lietadlo typu Antonov An-26, na palube ktorého sa nachádzalo 23 ľudí vrátane trojčlennej ruskej posádky. Stroj spoločnosti Gomair, ktorý sa vracal do Kinshasy z mesta Tshikapa, kam dopravoval volebné materiály, sa zrútil 35 kilometrov od konžskej metropoly Kinshasa, keď sa chystal na pristátie.

10. marca 2019

Etiópia: Haváriu lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Stroj mal namierené do kenského Nairobi. Medzi obeťami z 35 krajín boli aj manželka, syn a dcéra poslanca slovenského parlamentu Antona Hrnka; štvrtou slovenskou obeťou havárie bola charitatívna pracovníčka a projektová manažérka Danica Olexová. Príčinou Boeingu 737-8 MAX bol chybný softvér. Išlo už o druhú haváriu lietadla tohto typu v priebehu pol roka; prvá sa stala v októbri 2018 v Indonézii.


24. novembra 2019

Konžská demokratická republika (KDR): V husto zaľudnenej oblasti v meste Goma na konžskom východe sa zrútilo krátko po štarte malé dopravné lietadlo smerujúce do mesta Beni, 350 kilometrov severne od Gomy. Pád si vyžiadal 25 ľudských životov: medzi mŕtvymi boli aj ľudia na zemi, keďže lietadlo sa zrútilo na domy.