Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri havárii vojenského lietadla na Ukrajine zahynulo 25 ľudí

Na televíznom zábere požiar vojenského lietadla typu Antonov AN-26, ktoré sa zrútilo neďaleko mesta Čuhujiv na východe Ukrajiny v piatok 25. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Dvoch vážne ranených preživších ľudí, ktorí podľa svojich slov z lietadla vyskočili, vytiahli z trosiek neďaleko mesta Čuhujiv v Charkovskej oblasti.

Kyjev 26. septembra (TASR) - Iba dvaja ľudia prežili a 25 osôb zahynulo, keď sa v piatok večer na východe Ukrajiny zrútilo vojenské lietadlo typu Antonov An-26. V sobotu o tom informoval úrad civilnej ochrany v Kyjeve, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Dvoch vážne ranených preživších ľudí, ktorí podľa svojich slov z lietadla vyskočili, vytiahli z trosiek neďaleko mesta Čuhujiv v Charkovskej oblasti, dodal úrad.

Na palube stroja bolo podľa úradu celkovo 27 ľudí a havaroval v čase, keď sa približoval k pristávacej dráhe. V lietadle sa viezlo sedem členov posádky a 20 kadetov Charkovskej univerzity vzdušných síl Ivana Kožeduba.

Pôvodne bol uvádzaný počet ľudí na palube 28, ale zistilo sa, že jeden študent na let nedorazil.

Na sociálnych sieťach bolo možné vidieť fotografie vraku horiaceho v tme.

Guvernér Charkovskej oblasti Olexij Kučera zverejnil na sociálnej sieti informáciu, že zlyhal jeden z motorov lietadla. Príčina havárie, ktorá sa stala počas cvičného letu, je však stále nevyjasnená.

Miesto nešťastia navštívi v sobotu aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij.

Na správu z Ukrajiny reagoval so zdesením šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell - práve tento týždeň ju navštívil prvýkrát počas svojho pôsobenia vo funkcii.

Na Twitteri vyjadril sústrasť rodinám obetí a ukrajinskému prezidentovi.

Oblasť sa nachádza približne 40 kilometrov od ruskej hranice na východe Ukrajiny zmietajúcom sa v kríze, ale nie je vo vojnovej zóne.