Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Libanone havaroval izraelský dron. Hizballáh tvrdí, že ho zostrelil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa správy denníka Jediot achronot v dôsledku havárie dronu nedošlo k úniku citlivých vojenských informácií.

Jeruzalem 23. októbra (TASR) - Izraelská armáda v stredu oznámila, že v Libanone havaroval jej dron. Neuviedla pritom typ dronu ani príčinu jeho havárie, ku ktorej došlo na libanonskej strane dôsledne strážnej hranice s Izraelom. Podľa správy denníka Jediot achronot v dôsledku havárie dronu nedošlo k úniku citlivých vojenských informácií.

Libanonské médiá medzičasom uviedli, že tento izraelský dron bol zostrelený, pričom k zodpovednosti za to sa prihlásilo šiitské hnutie Hizballáh. Libanonská štátna agentúra zasa uviedla, že dron zostrelil obyvateľ pohraničnej obce Kfar Kilá pomocou loveckej pušky.

Izraelská armáda v blízkosti hranice s Libanonom využíva denne desiatky dronov, pomocou ktorých získava a zhromažďuje dôležité spravodajské informácie. Uvádza, že mesačne príde o najmenej jeden kus - väčšinou v dôsledku zlyhania techniky.

Monitorovanie pohraničnej oblasti Libanonu izraelskými dronmi však kritizoval nedávno vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh, ktorý poukázal na to, že od roku 2000 je "obloha nad Libanonom plná dronov". Uviedol, že jeho hnutie proti tomu zakročí. Spresnil, že nepôjde o likvidáciu každého jedného dronu. "Naším cieľom je ukázať nepriateľovi, že sa nemôžu len tak pohybovať v našom vzdušnom priestore," vysvetlil.

Libanonský Hizballáh a Izrael viedli proti sebe v roku 2006 mesiac trvajúcu vojnu. Technicky sú stále vo vojnovom stave, hoci situácia na ich spoločnej hranici je od konfliktu väčšinou pokojná.

Hizballáh, ktorý Izrael a Spojené štáty považujú za teroristickú organizáciu, patrí k hlavným politickým silám v Libanone a je kľúčovým podporovateľom vládneho režimu vo vojne v susednej Sýrii.