Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom nálete v Sýrii utrpelo zranenia osem vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K vzdušnému útoku zo strany Izraela došlo podľa ministerstva v noci na piatok od okupovaných Golanských výšin.

Damask 3. mája (TASR) - Osem sýrskych vojakov utrpelo zranenia počas izraelského náletu blízko metropoly Damask, uviedlo v piatok sýrske ministerstvo obrany. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

K vzdušnému útoku zo strany Izraela došlo podľa ministerstva v noci na piatok od okupovaných Golanských výšin. Útok zasiahol oblasť blízko sýrskeho hlavného mesta, pričom zranenia utrpelo osem vojakov.

Izrael len zriedka komentuje jednotlivé nálety, opakovane však uviedol, že nedovolí svojmu úhlavnému nepriateľovi - Iránu - rozšíriť svoju prítomnosť v Sýrii,

Izraelská armáda podnikla stovky náletov v Sýrii od začiatku občianskej vojny v tejto krajine v roku 2011. Cieľom jeho náletov na území svojho severného suseda boli zväčša armádne pozície a Iránom podporovaní militanti.

Vzdušné útoky sa však zintenzívnili po začiatku vojny Izraela proti Iránom podporovanému palestínskemu hnutiu Hamas zo 7. októbra minulého roka.

V noci na 13. apríla Irán spustil bezprecedentný útok stovkami dronov a rakiet na Izrael odvetou na smrtiaci úder na iránsky konzulát v Damasku, ktorý sa všeobecne pripisuje Izraelu.

V sýrskej občianskej vojne zahynulo viac než pol milióna ľudí, kým ďalšie milióny zostali v dôsledku konfliktu vysídlené. Vojna vypukla v marci 2011 potlačením protivládnych protestov.