Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom nálete zahynulo deväť Palestínčanov vrátane detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K útoku došlo v meste Bajt Hánún v severnej časti pásma Gazy, spresnili palestínske zdroje.

Gaza 10. mája (TASR) - Deväť Palestínčanov vrátane troch detí zahynulo v pondelok pri izraelských náletoch na pásmo Gazy, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Informuje o tom agentúra DPA.

K útoku došlo v meste Bajt Hánún v severnej časti pásma Gazy, spresnili palestínske zdroje. Izraelské armádne zdroje uviedli, že správu preverujú.

Krátko predtým palestínske radikálne hnutie Hamas vystrelilo na izraelské mestá niekoľko rakiet po potýčkach v jeruzalemskom Starom meste.

Izraelská armáda často pristupuje k o odvete za takéto útoky prostredníctvom náletov na Gazu, pripomína DPA.

Napätie v Jeruzaleme sa v uplynulých týždňoch vystupňovalo po tom, čo sa Palestínčania postavili na odpor proti izraelským obmedzeniam prístupu do častí jeruzalemského Starého mesta počas moslimského posvätného mesiaca ramadán. Príčinou napätia je tiež hrozba vysídlenia štyroch palestínskych rodín, na domy ktorých si robia nároky židovskí osadníci.

Stovky ľudí utrpeli zranenia pri násilných potýčkach medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi, ktoré v pondelok vypukli pri mešite al-Aksá.

Predstavitelia palestínskej samosprávy postup izraelských bezpečnostných zložiek ostro odsúdili a avizovali, že palestínske úrady teraz v reakcii zvážia "všetky možnosti".

Organizátori medzitým zrušili plánovaný sprievod Izraelčanov cez jeruzalemské Staré mesto, ktorý sa mal v pondelok konať pri príležitosti Dňa Jeruzalema (Jom Jerušalajim). Židia si v tento deň pripomínajú tzv. zjednotenie Jeruzalema.