Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom útoku neďaleko mesta Rafah zahynulo najmenej 35 ľudí

Na satelitnej snímke z Planet Labs PBC je evakuovaný tábor v Rafahu v Gaze 8. mája 2024. Foto: TASR/AP

K útoku došlo vo štvrti Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu, kde sa ukrývali tisíce ľudí po tom, ako mnohí utiekli z východných oblastí mesta.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rafah 27. mája (TASR) - Najmenej 35 ľudí zahynulo a desiatky sa zranili v nedeľu pri izraelských útokoch neďaleko mesta Rafah na juhu palestínskeho územia, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze riadené hnutím Hamas. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Izraelská armáda tvrdí, že útok na Rafah bol vedený proti "legitímnym cieľom podľa medzinárodného práva, s použitím presnej munície a na základe presných spravodajských informácií".

K útoku došlo vo štvrti Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu, kde sa ukrývali tisíce ľudí po tom, ako mnohí utiekli z východných oblastí mesta, v ktorých izraelské sily pred viac ako dvoma týždňami začali pozemnú ofenzívu.

Medzinárodný výbor Červeného kríža uviedol, že jedna z jeho poľných nemocníc prijímala "prílev zranených, ktorí hľadali starostlivosť v súvislosti so zraneniami a popáleninami", a informoval, že aj ostatné nemocnice prijímali veľký počet pacientov.

"Naše tímy robia všetko pre záchranu životov," uviedol výbor vo vyhlásení.

Izrael začal pozemnú operáciu v Rafahu začiatkom mája. Izraelská armáda v nedeľu uviedla, že na centrálne oblasti krajiny bolo z Rafahu bolo vypálených najmenej osem rakiet.

Ozbrojené krídlo hnutia Hamas na Telegrame uviedlo, že zaútočilo na Tel Aviv "veľkou raketovou paľbou v reakcii na sionistické masakry proti civilistom".

Neskôr v nedeľu izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že jej letectvo v reakcii uskutočnilo údery na Rafah.

"Pred chvíľou lietadlo (izraelskej armády) zasiahlo komplex Hamasu v Rafahu, v ktorom operovali významní teroristi Hamasu," uviedla armáda. Dodala, že je si "vedomá správ, ktoré naznačujú, že v dôsledku zásahu a vznieteného požiaru bolo v oblasti zranených niekoľko civilistov".

Úrad palestínskeho prezidenta obvinil Izrael z úmyselného útoku na centrum pre vysídlené osoby v Rafahu. "Spáchanie tohto ohavného masakru izraelskými okupačnými silami je výzvou pre všetky medzinárodné legitímne rezolúcie," uviedol vo vyhlásení úrad.