Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom útoku v Sýrii zahynulo päť proiránskych ozbrojencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rakety odpálené z územia Izraela zničili konvoj vozidiel, ktorý prevážal zbrane a muníciu patriace libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh a Iránu smerom k hraniciam Libanonu.

Damask 30. októbra (TASR) - Najmenej päť príslušníkov proiránskych milícií prišlo v sobotu o život pri izraelskom raketovom útoku neďaleko sýrskej metropoly Damask. Informovalo o tom vo štvrtok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii, píše agentúra AFP.

Rakety odpálené z územia Izraela zničili konvoj vozidiel, ktorý prevážal zbrane a muníciu patriace libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh a Iránu smerom k hraniciam Libanonu. Pri útoku, ku ktorému došlo severozápadne od Damasku, zahynulo podľa SOHR päť ozbrojencov a viacero ďalších utrpelo zranenia.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že pri útoku raketami typu zem-zem, odpálenými krátko predpoludním zo severného Izraela, boli zranení dvaja sýrski vojaci. Viacero rakiet podľa agentúry zlikvidoval sýrsky systém protivzdušnej obrany.

Spravodajca agentúry AFP pôsobiaci v Damasku hlásil okolo poludnia sériu explózií.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii - v roku 2011 - tam Izrael pravidelne podniká nálety, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pozície vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu. Židovský štát už údajne zrealizoval stovky takýchto útokov, ku ktorým dochádza prevažne v nočných hodinách.

Izraelská armáda sa k takýmto akciám priznáva len v ojedinelých prípadoch. Tvrdí pritom, že ich podniká v snahe zabrániť proiránskym milíciám, aby v Sýrii otvorili druhý front proti Izraelu a aby sa tak Sýria stala baštou jej úhlavného nepriateľa - Iránu.