Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom zásahu na Západnom brehu zahynuli traja Palestínčania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od začiatku mesiaca bolo podľa správy agentúry AFP zabitých 22 Palestínčanov a dvaja izraelskí vojaci.

Nábulus 25. októbra (TASR) - Pri zásahu izraelských síl na okupovanom západnom brehu Jordánu zahynuli v utorok skoro ráno traja Palestínčania a 19 ďalších ich utrpelo zranenia. Informuje TASR podľa agentúry AFP, ktorá sa odvolala na palestínske ministerstvo zdravotníctva s tým, že k streľbe došlo v meste Nábulus. Izraelská armáda sa k tomuto prípadu zatiaľ nevyjadrila.

AFP vysvetlila, že v posledných týždňoch skupina mladých palestínskych bojovníkov - niektorí z nich sú napojení na hlavné skupiny ako Fatah, Hamas a Islamský džihád - uskutočňovala z Nábulusu, veľkého mesta na severe okupovaného Západného brehu, protiizraelské operácie.

Táto skupina - s názvom Jama levova (Arín al-Usud) - sa prihlásila k zodpovednosti za útok na izraelského vojaka, ku ktorému došlo pred dvoma týždňami na okupovanom Západnom brehu.

Agentúra dodala, že mládež aktivizoval Ibráhím al-Nabulsí, prezývaný aj Lev z Nábulusu, ktorého v auguste zastrelili izraelské jednotky. Odvtedy sa pre Palestínčanov stal na sociálnych sieťach národným hrdinom.

Izraelská armáda následne sprísnila kontrolu nad Nábulusom, zaviedla kontroly zamerané na identifikáciu ľudí opúšťajúcich mesto a situáciu v meste neustále sleduje pomocou dronov.

AFP pripomenula, že na severe západného brehu Jordánu, palestínskom území okupovanom od roku 1967 Izraelom, sa v posledných mesiacoch zvýšilo násilie, čo badať najmä v oblastiach Nábulusu a Džanínu, kde izraelské bezpečnostné zložky od marca - v dôsledku protiizraelských útokov - zintenzívnili svoju hliadkovaciu činnosť.

Tieto razie často sprevádzajú zrážky s palestínskym obyvateľstvom. Podľa OSN mali na palestínskej strane za následok viac ako sto mŕtvych, čo je najvyšší počet obetí na Západnom brehu za takmer sedem rokov.

Od začiatku mesiaca bolo podľa správy agentúry AFP zabitých 22 Palestínčanov a dvaja izraelskí vojaci.