Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom zásahu v nemocnici zahynul vysokopostavený vodca Hamasu

Na archívnej snímke záchranári zasahujú po útoku. Foto: TASR/AP

Radikálne hnutie úmrtie svojho člena bezprostredne nepotvrdilo, dodáva DPA.

Gaza/Tel Aviv 18. marca (TASR) - Izraelská armáda v pondelok informovala, že pri operácii v nemocnici Šifá v Gaze zabila vysokopostaveného predstaviteľa palestínskeho militantného hnutia Hamas. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Šéf vnútornej bezpečnosti Hamasu Fáik al-Mabhúh sa skrýval v zdravotníckom komplexe Šifá, z ktorého koordinoval "teroristické aktivity" v Pásme Gazy, uviedli izraelská armáda a tajná služba Šin Bet v spoločnom vyhlásení.

Podľa think-tanku Európskej rady pre zahraničné vzťahy sa Mabhúh ako šéf vnútornej bezpečnosti Hamasu podieľal na potláčaní politického disentu v palestínskej enkláve.

Radikálne hnutie úmrtie svojho člena bezprostredne nepotvrdilo, dodáva DPA. Izraelská armáda ho podľa vyhlásenia zabila po tom, čo získala spravodajské informácie, že v nemocnici Šifá sa nachádzajú vysokopostavení predstavitelia Hamasu. Podľa armády zomrel po prestrelke s izraelskými vojakmi. V miestnosti vedľa jeho úkrytu sa našlo viacero zbraní.

Svedkovia hlásili intenzívnu streľbu vo vnútri zdravotníckeho komplexu, v ktorom izraelská armáda vykonáva od pondelkového rána protiteroristickú operáciu. Podľa DPA boli v zdravotníckom komplexe zadržané desiatky osôb vrátane novinára arabskej televízie al-Džazíra. Armáda medzičasom potvrdila, že v nemocnici zabila 20 militantov.

"Miesto, o ktorom si teroristi z Hamasu mysleli, že je ich úkrytom a bezpečným útočiskom, sa rýchlym zásahom okamžite stalo smrteľnou pascou," citovali médiá izraelského ministra obrany Joava Galanta.

Podľa správ médií bol zabitý vodca Hamasu bratom Mahmúda al-Mabhúha, ktorého zavraždili v Dubaji v roku 2010. Dubajská polícia obvinila z atentátu izraelskú tajnú službu Mosad. Izrael tvrdil, že Mahmúd pašoval zbrane do Pásma Gazy.