Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri izraelských náletoch neďaleko Damasku prišlo o život šesť ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izrael v nedeľu večer oznámil, že uskutočnil vzdušný útok na základne Islamského džihádu pri Damasku.

Bejrút 24. februára (TASR) - Dvaja členovia militantnej skupiny Islamský džihád a štyria proiránski bojovníci prišli o život pri nedeľňajších izraelských náletoch neďaleko sýrskeho Damasku. Informovalo o tom v pondelok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Izrael v nedeľu večer oznámil, že uskutočnil vzdušný útok na základne Islamského džihádu pri Damasku. Sýria predtým tvrdila, že jej protivzdušná obrana zostrelila nepriateľské rakety, informovala agentúra AFP.

Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že jej lietadlá "zasiahli teroristické ciele Islamského džihádu južne od Damasku", kde má zmienená skupina podľa oznámenia centrum svojich aktivít v Sýrii. Potvrdila tiež viacero ďalších úderov v pásme Gazy, odkiaľ militanti predtým znova vystrelili rakety na Izrael.

Skupina Islamský džihád pôsobí na palestínskych územiach i v Sýrii a v nedeľu odpálila z pásma Gazy viac než 20 rakiet.

Spravodajca AFP v Damasku počul krátko pred polnocou viacero silných výbuchov. SOHR uviedlo, že k útokom došlo "neďaleko damaského medzinárodného letiska".

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA priniesla správu o tom, že "väčšina nepriateľských rakiet bola zostrelená skôr, ako zasiahla svoje ciele". Zdôraznila tiež, že zasiahnuté nebolo "žiadne letisko".

Od začiatku vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael vykonal v susednej krajine stovky útokov, zameraných prevažne proti vládnym silám a ich spojencom z radov iránskych jednotiek a bojovníkov Hizballáhu. K takýmto útokom sa však len zriedka priamo priznáva, dopĺňa AFP.