Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri izraelských raketových útokoch v Sýrii zahynuli štyria civilisti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Občianska vojna v Sýrii, ktorá vypukla v roku 2011 po brutálnom potlačení protivládnych protestov, si vyžiadala životy viac ako 380.000 ľudí.

Damask 22. januára (TASR) - Štvorčlenná rodina vrátane dvoch detí zahynula pri raketových útokoch Izraela na sýrsku provinciu Hamá, ku ktorým došlo v piatok skoro ráno. Ďalšie štyri osoby utrpeli zranenia, informovali agentúry AFP a AP s odvolaním sa na sýrske médiá.

Sýrskej protivzdušnej obrane sa podarilo väčšinu rakiet zachytiť a zneškodniť, uviedol nemenovaný zdroj z prostredia sýrskej armády, ktorý cituje agentúra SANA. Podľa neho k útoku došlo krátko pred svitaním a izraelské bojové lietadlá odpálili rakety, keď sa nachádzali nad územím susedného Libanonu.

Minulotýždňové nálety na východe Sýrie pripisované židovskému štátu na jednotky sýrskej armády a ich iránskych spojencov si vyžiadali najmenej 57 obetí a desiatky zranených.

Úrad izraelského premiéra sa k piatkovým útokom odmietol vyjadriť. Izraelská vláda vo všeobecnosti zriedkavo komentuje vojenské operácie v Sýrii. Armáda oznámila, že v roku 2020 tam zasiahla približne 50 cieľov, podrobnosti však neuviedla.

Útoky v Sýrii pripisované Izraelu sa považujú za snahu židovského štátu zabrániť Iránu, hlavnému spojencovi sýrskeho prezidenta Bašára Asada, v posilňovaní vojenského vplyvu v regióne.

Občianska vojna v Sýrii, ktorá vypukla v roku 2011 po brutálnom potlačení protivládnych protestov, si vyžiadala životy viac ako 380.000 ľudí. V obave pred bojmi svoje domovy opustili milióny Sýrčanov, ktorí sa buď presídlili v rámci svojej vlasti, alebo odišli do zahraničia.