Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pri januárových náletoch francúzskych síl v Mali zahynulo 19 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzske ministerstvo obrany obvinenia OSN dôrazne odmietlo.

Bamako/Paríž 30. marca (TASR) - Pri náletoch francúzskych ozbrojených síl prišlo v januári v Mali o život 19 civilistov, píše sa v správe Organizácie Spojených národov (OSN). Francúzske ministerstvo obrany tieto obvinenia dôrazne odmietlo. V utorok o tom informovala agentúra AFP.

Rezort obrany vo vyhlásení uviedol, že francúzske sily 3. januára bombardovali teroristickú skupinu neďaleko malijskej dediny Bounti.

Médiá však v januári priniesli svedectvá, že francúzsky vrtuľník v ten deň v Bounti bombardoval svadobnú oslavu.

"Nebola tam žiadna oslava, ani ženy, ani deti. Boli tam len muži... Toto sú fakty, presné, potvrdené, overené, certifikované," reagovala v januári na obvinenia francúzska ministerka obrany Florence Parlyová.

Misia OSN v Mali následne začala vo veci vyšetrovanie. Výsledná správa potvrdila, že na mieste sa v deň útoku naozaj konala svadba, na ktorej sa zúčastnilo približne 100 civilistov. Na oslavách bolo podľa OSN aj päť údajných členov džihádistickej skupiny Katiba Serma.

Francúzsko má však "početné výhrady v súvislosti s metodikou použitou" pri vyšetrovaní OSN. Podľa Paríža neobsahuje žiadne dôkazy, ktoré by boli v rozpore s oficiálnou verziou udalostí francúzskych ozbrojených síl.