Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Pri japonskom pobreží havarovalo americké vojenské lietadlo Osprey

Na archívnej snímke zo 4. júla 2018 americké vojenské lietadlo Osprey vzlieta zo základne Iwakuni na západe Japonska. Americký viacúčelový vojenský konvertoplán Osprey s ôsmimi ľuďmi na palube sa zrútil pri pobreží Japonska v stredu 29. novembra 2023. Uviedla to japonská pobrežná stráž. Foto: TASR/AP

Podľa japonskej televízie MBC svedkovia hlásili, že lietadlu pri páde do mora šľahali z ľavého motora plamene.

Tokio 29. novembra (TASR) - Americké vojenské lietadlo Osprey s ôsmimi ľuďmi na palube sa v stredu zrútilo pri pobreží Japonska. Uviedla to japonská pobrežná stráž. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Pobrežná stráž dostala správu o zrútení amerického viacúčelového vojenského konvertoplánu Osprey pri pobreží ostrova Jakušima o 14.47 miestneho času (6.47 SEČ), priblížila hovorkyňa. Žiadne ďalšie informácie neboli k dispozícii.

Podľa japonskej televízie MBC svedkovia hlásili, že lietadlu pri páde do mora šľahali z ľavého motora plamene.

Vojenské lietadlo Osprey kombinuje funkčnosť vrtuľníka s dlhým doletom a vysokú rýchlosť turbovrtuľového lietadla. Rovnaký typ lietadla sa v auguste zrútil na ostrove Melville pri severnom pobreží Austrálie, pripomína AFP. Pri havárii zahynuli traja americkí vojaci, pričom na palube bolo 23 ľudí.