Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Pri Japonsku objavili pozostatky tiel posádky amerického lietadla

Členovia japonskej pobrežnej stráže nesú trosky, o ktorých sa predpokladá, že pochádzajú z havarovaného amerického vojenského lietadla Osprey, v prístave v Jakušime v prefektúre Kagošima v južnom Japonsku v pondelok 4. decembra 2023. Foto: TASR/AP

V súčasnosti prebieha operácia s cieľom vyzdvihnúť pozostatky z vody.

Tokio 4. decembra (TASR) - Armáda Spojených štátov v pondelok objavila pozostatky tiel posádky vojenského lietadla Osprey, ktoré sa v stredu zrútilo pri pobreží Japonska s ôsmimi ľuďmi na palube, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Počas spoločného pátracieho a záchranného ponoru USA a Japonska pri pobreží japonského ostrova Jakušima... boli objavené pozostatky spolu s troskami lietadla CV-22," uviedla armáda.

V súčasnosti prebieha operácia s cieľom vyzdvihnúť pozostatky z vody. Ich totožnosť sa však dosiaľ nepodarilo určiť. "Hlavnou prioritou je vrátiť letcov domov a postarať sa o ich rodinných príslušníkov," píše sa v armádnom vyhlásení.

Japonské médiá v pondelok informovali, že potápači objavili veľké časti trupu aj kokpit vojenského lietadla, ktoré sa zrútilo počas cvičnej misie.

Podľa štátnej televízie NHK v týchto troskách našli telá piatich členov posádky. Dosiaľ boli v oblasti objavené pozostatky len jednej osoby. Japonské úrady odmietli tieto informácie potvrdiť s tým, že detaily zverejnia až po odsúhlasení Washingtonom.

"Pátracia a záchranná operácia pokračuje 24 hodín denne. V tejto chvíli viem povedať, že neviedla k záchrane zvyšných siedmich osôb," povedal hovorca japonskej vlády.

Vojenské lietadlo Osprey kombinuje funkčnosť vrtuľníka s dlhým doletom a vysokú rýchlosť turbovrtuľového lietadla. Rovnaký typ lietadla sa v auguste zrútil na ostrove Melville pri severnom pobreží Austrálie, pripomína AFP. Pri havárii zahynuli traja americkí vojaci, pričom na palube bolo 23 ľudí. Japonska armáda v súvislosti s najnovšou tragickou udalosťou pozastavila všetky lety svojej flotily 14 lietadiel Osprey.