Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Loď s údajne 500 migrantmi odtiahli z mora do prístavu na Kréte

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pobrežná stráž prijala tiesňové volanie rybárskej lode krátko po polnoci. Pomoc lodi v núdzi už počas noci poskytovalo aj niekoľko lodí plaviacich sa v okolí.

Atény 22. novembra (TASR) - Rybársku loď, o ktorej sa predpokladá, že viezla stovky migrantov, v utorok odtiahli do bezpečia na grécky ostrov Kréta.

Záchranu ľudí na palube lode, ktorej posádka požiadala o pomoc, komplikoval veľmi silný vietor, uviedla grécka pobrežná stráž.

Hovorkyňa pobrežnej stráže pre agentúru AFP, ktorú ako zdroj využíva aj agentúra TASR, uviedla, že loď bola odtiahnutá do prístavu a žiadatelia o azyl "sa ešte musia vylodiť".

AFP vo svojich správach z dopoludnia uviedla, že na palube lode by mohlo byť až do 500 ľudí.

Pobrežná stráž prijala tiesňové volanie rybárskej lode krátko po polnoci. Pomoc lodi v núdzi už počas noci poskytovalo aj niekoľko lodí plaviacich sa v okolí.

Kvôli posilneným hliadkam gréckej pobrežnej stráže a Európskej agentúry pre dohľad nad hranicami (Frontex) v Egejskom mori teraz pašeráci migrantov častejšie využívajú dlhšiu a nebezpečnejšiu cestu na juh od Kréty.

Pokusy migrantov dostať sa do Európy na jeseň a v zime, keď je Stredozemné more rozbúrené a veje silný vietor, sú veľkým rizikom – o to viac, že lode používané pašerákmi sú často v zlom technickom stave, poznamenala AFP.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) od začiatku roka 2022 vo východnom Stredomorí doteraz zahynulo alebo sa stratilo 299 ľudí – za celý vlaňajší rok eviduje IOM 111 takýchto prípadov v tejto časti Stredomoria.