Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pri Kyjeve podpálili dom bývalej guvernérky ukrajinskej centrobanky

Valerija Hontarevová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Valerija Hontarevová pre médiá uviedla, že páchatelia hodili cez plot zápalnú fľašu a od nej sa chytil dom, ktorý zhorel do tla. Hasičom sa ho nepodarilo uhasiť, dodala bankárka.

Kyjev 17. septembra (TASR) - Neznámi páchatelia podpálili v noci na utorok dom bývalej guvernérky ukrajinskej centrálnej banky Valerije Hontarevovej v obci Horenyči neďaleko Kyjeva. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

Hontarevová pre médiá uviedla, že páchatelia hodili cez plot zápalnú fľašu a od nej sa chytil dom, ktorý zhorel do tla. Hasičom sa ho nepodarilo uhasiť, dodala bankárka.

Hontarevová uviedla, že sa jej vyhrážal ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojskyj, ktorý prišiel o svoju banku PrivatBank pri znárodnení finančných ústavov uskutočnenom v roku 2016, keď Hontarevová ako guvernérka viedla ukrajinskú centrálnu banku.

Na vyšetrenie podpaľačského útoku vyzval medzičasom už aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Agentúra AP pripomenula, že v poslednom období ide o tretí incident súvisiaci s touto bankárkou.

Koncom augusta do nej v Londýne, kde momentálne žije, narazilo auto, pričom utrpela zranenia, kvôli ktorým je hospitalizovaná a v dohľadnom čase musí podstúpiť už druhú operáciu.

Začiatkom septembra zasa neznámi páchatelia v Kyjeve podpálili auto zaregistrované na meno jej nevesty, ktorá sa tiež volá Valerija Hontarevová.

Kolomojskyj poprel, že by mal s týmito útokmi niečo spoločné, dodala AP.