Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pri leteckom útoku sýrskej armády prišlo o život 18 civilistov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pri nálete na mesto Idlib zahynulo sedem ľudí, zatiaľ čo osobitný letecký útok na dve mestá ležiace neďaleko provinčného hlavného mesta si vyžiadal 11 obetí na životoch.

Bejrút 11. januára (TASR) - Osemnásť civilistov zomrelo pri sobotňajšom leteckom útoku sýrskej armády v provincii Idlib na severozápade Sýrie. K útoku došlo napriek tomu, že Rusko vo štvrtok vyhlásilo, že v provincii Idlib, ktorá je poslednou veľkou baštou pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, platí prímerie. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Pri nálete na mesto Idlib zahynulo sedem ľudí, zatiaľ čo osobitný letecký útok na dve mestá ležiace neďaleko provinčného hlavného mesta si vyžiadal 11 obetí na životoch, uviedlo SOHR.

Na prímerí v provincii Idlibe sa na stretnutí počas tohto týždňa v Istanbule dohodli ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Sily podliehajúce vláde v Damasku útočili od polovice decembra s podporou Ruska na džihádistov v južnom Idlibe, a to napriek dohode o prímerí z augusta 2019 i výzvam na deeskaláciu, prichádzajúcim z Turecka, Francúzska či Organizácie Spojených národov. V rámci týchto bojov sýrska armáda dobyla desiatky miest a dedín, pričom na oboch stranách zahynuli stovky ľudí.

Boje zároveň podnietili k úteku do Turecka tisíce ľudí, pričom len v decembri utieklo z oblasti, najmä južnej časti Idlibu, podľa údajov OSN dovedna približne 284.000 ľudí.