Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri Moldavsku zadržali ukrajinského poslanca, pátra po ňom Bielorusko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tlačová služba pohraničnej polície uviedla, že Jakovenko bol umiestnený do vyšetrovacej väzby.

Kyjev/Kišiňov 6. júna (TASR) - Moldavská pohraničná polícia zadržala na moldavských hraniciach ukrajinského zákonodarcu Jevhena Jakovenka. K zadržaniu došlo v nedeľu na žiadosť medzinárodnej policajnej organizácie Interpol, informovala agentúra Reuters.

Šéf Interpolu v Moldavsku Viorel Tentiu spresnil, že po Jakovenkovi bolo vyhlásené pátranie na základe obvinení z úplatkárstva a korupcie, ktoré voči ukrajinskému poslancovi vzniesli úrady v Bielorusku.

Reuters však súčasne podotkol, že vo verejne dostupných zoznamoch hľadaných osôb, ktoré sú zverejnené na webovej stránke Interpolu, Jakovenkovo meno v nedeľu večer nefigurovalo.

Agentúre Reuters sa nepodarilo ani kontaktovať príslušných ukrajinských a bieloruských predstaviteľov.

Tlačová služba pohraničnej polície uviedla, že Jakovenko bol umiestnený do vyšetrovacej väzby.

Podľa moldavského spravodajského webu Deschide Bielorusko očakáva, že na Jakovenka vezmú do väzby a vydajú na stíhanie do Bieloruska.

Podľa informácií na webovej stránke ukrajinského parlamentu je Jakovenko poslancom za Doneckú oblasť. Kandidoval za stranu Vlasť (Baťkyvščina), ale momentálne je ako poslanec nezaradeným.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine vzrástli nedávno obavy, že Moldavsko by mohlo byť do nej zatiahnuté: stalo sa tak po tom, ako proruskí separatisti v odštiepeneckom moldavskom regióne Podnestersko ohlásili niekoľko útokov a výbuchov, z ktorých obvinili Kyjev.

Moldavsko – štát s približne 2,6 milióna obyvateľov, vklinený medzi Ukrajinu a Rumunsko – sa od konca roka 2020, keď nastúpila do funkcie prezidentka Maia Sanduová, hlási k prozápadnému smerovaniu. Sanduová vo voľbách porazila úradujúceho prezidenta nakloneného Moskve,

V Moldavsku žije veľká a vplyvná po rusky hovoriaca menšina a krajina má úzke hospodárske väzby na Moskvu, dodal Reuters.