Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri nálete dronu v irackom Kurdistane zahynuli štyria militanti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecko pravidelne podniká nálety v severnom Iraku. Ankara tam od roku 2019 bojuje proti členom PKK, ktorí sa ukrývajú v horách.

Irbil 17. júna (TASR) - Štyria kurdskí militanti boli zabití pri piatkovom nálete tureckého bezpilotného lietadla v irackom Kurdistane. Vo vyhlásení to uviedla protiteroristická služba irackého Kurdistanu, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Vo vyhlásení sa uvádza, že bezpilotné lietadlo zaútočilo na vozidlo v meste Kalar ležiace v irackej provincii Sulajmáníja. Pri útoku zahynuli štyria členovia kurdských milícií. Piata osoba nachádzajúca sa vo vozidle utrpela zranenia a v súčasnosti je hospitalizovaná.

Obete boli členovia Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko, Spojené štáty a Európska únia zaradili na zoznam teroristických skupín. PKK od roku 1984 vedie ozbrojený boj za autonómiu a posilnenie práv pre Kurdov v Turecku, ktorý si už vyžiadal desaťtisíce obetí.

Turecko pravidelne podniká nálety v severnom Iraku. Ankara tam od roku 2019 bojuje proti členom PKK, ktorí sa ukrývajú v horách.

Turecké ministerstvo obrany v piatok v príspevku na sociálnej sieti Twitter napísalo, že v rámci prebiehajúcej vojenskej operácie zneškodnilo šesť "teroristov z PKK". Bližšie informácie však neposkytlo.