Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch v Sýrii zahynuli siedmi príslušníci irackých milícií

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Podobné operácie v Sýrii sú však často pripisované Izraelu, hoci ten sa k nim spravidla nevyjadruje.

Bejrút 17. mája (TASR) - Najmenej sedem príslušníkov irackých milícií podporovaných Iránom prišlo o život počas náletov na východe Sýrie. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na opozičné Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

K náletom neznámych bojových lietadiel došlo v sobotu večer v sýrskej provincii Dajr az-Zaur v blízkosti irackých hraníc. Kto za najnovšími útokmi stojí, nie je jasné.

Podobné operácie v Sýrii sú však často pripisované Izraelu, hoci ten sa k nim spravidla nevyjadruje.

Terčom sobotňajších leteckých úderov sa stala základňa nachádzajúca sa neďaleko mesta Búkamál, ktorú kontrolujú iránske jednotky a ich spojenci. Podľa jedného z miestnych aktivistov stojí za náletmi pravdepodobne Izrael, toto tvrdenie však nepodložil žiadnymi dôkazmi.

Do okolia Búkamálu podľa aktivistov v posledných dňoch dorazili ozbrojenci z Iraku, ktorým poskytuje podporu Irán, spojenec sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Od roku 2011, keď vypukla vojna v Sýrii, Izrael na jej území uskutočnil stovky náletov, pričom sa zameriaval na sýrske vládne jednotky, ako aj na ich spojencov z iránskej armády a libanonskej militantnej skupiny Hizballáh.