Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch zahynul šéf financií Islamského štátu, tvrdia USA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pri náletoch zahynuli šéf financií IS abú Saláh, ďalej osoba zodpovedná za koordináciu vydieračských aktivít a osoba, ktorá vystupovala ako výkonný dôstojník.

Washington 10. decembra (TASR) - Koalícia pod vedením USA operujúca v Sýrii a Iraku zabila "v uplynulých týždňoch" šéfa financií tzv. Islamského štátu (IS) a dvoch ďalších vysokopostavených predstaviteľov tejto militantnej organizácie. Informoval o tom dnes hovorca americkej armády Steve Warren.

Pri náletoch zahynuli šéf financií IS abú Saláh, ďalej osoba zodpovedná za koordináciu vydieračských aktivít a osoba, ktorá vystupovala ako výkonný dôstojník, citovala plukovníka Warrena agentúra Reuters. Abú Saláh podľa neho zahynul koncom novembra. Miesto útokov nešpecifikoval.

"Bol jedným z najvyššie postavených a najskúsenejších členov finančnej siete IS", povedal Warren. Saláha označil už za tretieho člena finančnej siete IS, ktorých sa podarilo zlikvidovať v uplynulých mesiacoch.

Podľa spravodajskej stanice BBC je skutočné Saláhovo meno Muaffak Mustafa Muhammad Karmúš. Objavil sa na zozname sankcionovaných osôb amerického ministerstva financií. Podľa tohto dokumentu ide o Iračana narodeného v roku 1973.