Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri násilných protestoch v Kongu zahynulo najmenej desať ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Protesty vypukli zhruba pred týždňom a spočiatku mali prevažne pokojný priebeh.

Goma 13. apríla (TASR) - Najmenej desať ľudí bolo v uplynulých dňoch zabitých počas násilných protestov v provincii Severné Kivu, ležiacej na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR). S odvolaním sa na vyjadrenie tamojších úradov o tom v utorok informovala agentúra DPA.

Mladí ľudia protestovali proti mierovej misii OSN i medzinárodným humanitárnym organizáciám, ktoré obviňovali z nečinnosti v súvislosti s narastajúcim násilným na východe KDR. Na protestoch utrpelo zranenia viac ako 20 ďalších osôb.

Protesty vypukli zhruba pred týždňom a spočiatku mali prevažne pokojný priebeh. Násilnými sa stali až v nedeľu a v pondelok. Školy, obchody a iné prevádzky v oblasti boli v pondelok z bezpečnostných dôvodov zatvorené.

Demonštrujúci mladí ľudia v mestách Goma, Beni a Butembo stavali barikády, ničili domy a iné prevádzky a zapaľovali pneumatiky. Pokrikovali pritom heslá ako "hrozne ste zlyhali", či "nechránite civilné obyvateľstvo", alebo aj "spolčili ste sa s nepriateľom". Bezpečnostné zložky reagovali silou.

V posledných týždňoch došlo k nárastu násilia na výhode KDR, kde pôsobí asi 100 povstaleckých skupín, z ktorých mnohé sa snažia ovládnuť prírodné zdroje, uvádza DPA.

Jednou z týchto skupín je aj militantné hnutie s názvom Spojené demokratické sily (ADF), prepojené s Islamským štátom (IS), ktoré podľa údajov OSN len od začiatku aktuálneho roka usmrtilo už vyše 200 ľudí a ďalších 40.000 ľudí donútilo k úteku z krajiny.