Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

NEHODA autobusu na ostrove Madeira: Zahynulo najmenej 29 ľudí

Na snímke záchranári zasahujú pri havarovanom turistickom autobuse v pobrežnom meste Canico na juhovýchode ostrova Madeira 17. apríla 2019. Foto: TASR/AP

K nehode došlo v pobrežnom meste Canico na juhovýchode ostrova.

Lisabon 17. apríla (TASR) - Spolu 29 životov si vyžiadala stredajšia tragická dopravná nehoda autobusu s nemeckými turistami na portugalskom ostrove Madeira. Pri havárii utrpelo ďalších 28 ľudí zranenia. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Starosta okresu Santa Cruz Filipe Sousa a zdravotníci uviedli, že obete sú nemeckými občanmi. Priamo na mieste tragédie zomrelo 17 žien a 11 mužov. Ďalšia žena podľahla zraneniam po prevoze do nemocnice. Zranených hospitalizovali v meste Funchal.




Portugalský minister zahraničných vecí Augusto Santos Silva informácie o totožnosti obetí potvrdil.

Podľa agentúry Reuters boli cestujúci občania Nemecka vo veku 40-50 rokov. Vo vozidle sa viezlo 55 pasažierov. Medzi mŕtvymi ani zranenými nie sú deti.

Vodič autobusu a turistický sprievodca vyviazli so zraneniami a spoločne s ďalšími zranenými ich hospitalizovali. Medzi zranenými sú aj dvaja občania Portugalska.

K nehode došlo v stredu o 18.30 h miestneho času (19.30 h SELČ) v pobrežnom meste Canico východne od regionálneho hlavného mesta Funchal na juhovýchode ostrova. Vodič stratil v zákrute kontrolu nad vozidlom a to sa prevrátilo a spadlo dolu svahom na dom, napísali miestne médiá.

Televízie zverejnili zábery bieleho autobusu spadnutého bokom na dom pod strmým svahom.

Regionálna vláda Madeiry vyhlásila trojdňový štátny smútok. Vlajky na verejných budovách budú spustené na pol žrde.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo krátko po nehode v správe na Twitteri "veľký šok". "Nanešťastie musíme predpokladať, že obete pochádzajú z Nemecka," napísala nemecká diplomacia.

"Z Madeiry k nám doliehajú strašné správy," tvítoval hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert. "Cítime najhlbší zármutok nad všetkými, ktorí prišli v autobuse o život." Dodal: "Naše myšlienky sú so zranenými."

Portugalský premiér António Costa zaslal kancelárke Merkelovej sústrastný telegram.

Podľa miestnych obyvateľov počasie v čase nehody bolo dobré a tragédia sa stala ešte počas denného svetla.

Úrady začali príčinu nešťastia vyšetrovať.

Madeira je obľúbeným turistickým ostrovom predovšetkým počas leta. Dovolenkári ho vyhľadávajú taktiež v období veľkonočných sviatkov, dodal Reuters.

Chronológia havárií autobusov v Európe za ostatných 7 rokov
ROK 2018

9. októbra - SRBSKO - šesť mŕtvych

Šesť ľudí prišlo o život a ďalších 27 utrpelo zranenia pri dvoch hromadných haváriách na hlavnej srbskej diaľnici. K hromadnej nehode, pri ktorej sa zrazili desiatky áut, nákladných vozidiel a autobusov, došlo v oboch jazdných pruhoch na hlavnej diaľnici Belehrad-Niš, približne 150 kilometrov južne od hlavného mesta.

16. júla - BRAZÍLIA - osem mŕtvych

Hromadná dopravná nehoda, ku ktorej došlo na juhu Brazílie, si vyžiadala osem životov a desiatky vážne zranených. Pri meste Francisco Sá v štáte Minais Gerais došlo k zrážke celkove 11 motorových vozidiel vrátane autobusu.

ROK 2017

3. júla - NEMECKO - 18 mŕtvych


Nemecká polícia sa obáva, že pri nehode autobusu na diaľnici A9 v Bavorsku mohlo zahynúť až 18 ľudí. Zvyšných 30 osôb z autobusu, ktorý zhorel po náraze do kamióna idúceho pred ním, utrpelo zranenia rôzneho rozsahu.

20. januára - TALIANSKO - 17 mŕtvych

Autobus so študentmi maďarského gymnázia, ktorí sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval pred polnocou na diaľnici A4 pri talianskom meste Verona. Vozidlo po náraze do mostového piliera zhorelo do tla. Nehoda si vyžiadala 17 mŕtvych.

2. apríla - ŠVÉDSKO - 3 mŕtvi

Tri obete na životoch a asi 28 zranených si vyžiadala dopravná nehoda v strednom Švédsku, kde autobus prepravujúci 50 školákov a niekoľko dospelých vyletel z cesty a prevrátil sa na bok. K nehode došlo na diaľnici neďaleko mesta Sveg v regióne Härjedalen.

ROK 2016

20. marca - ŠPANIELSKO - 13 mŕtvych


Neďaleko mesta Tarragona na severovýchode Španielska došlo k nehode výletného autobusu. Viezol 57 študentov vracajúcich sa do Barcelony. Trinásť z nich zahynulo a 43 utrpelo zranenia. Jedna zranená študentka bola zo Slovenska.

21. júna - SRBSKO - 5 mŕtvych

Autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus havaroval pri meste Alexinac v strednom Srbsku. Nehoda si vyžiadala životy piatich cestujúcich. Ďalších 14 zranených previezli do nemocnice.

ROK 2015

5. augusta - RUSKO - 16 mŕtvych


Pri zrážke dvoch autobusov na východe Ruska zahynulo 16 ľudí a vyše 50 utrpelo zranenia. K zrážke prišlo na diaľnici spapajúcej mesto Chabarovsk ležiace pri čínskych hraniciach s mestom Komsomoľsk na Amure. Vodič jedného z autobusov vošiel do protismeru, aby obišiel stavebné vozidlá, ktoré opravovali cestu. Následne stratil kontrolu nad vozidlom.

ROK 2014

9. novembra - ŠPANIELSKO - 14 mŕtvych

Na juhovýchode Španielska pri obci Venta de Olivia v regióne Murcia zahynulo v noci 14 ľudí po tom, ako autobus zišiel z cesty a zrútil sa po svahu. Ďalších 41 osôb utrpelo zranenia. Autobus viezol prevažne mladých ľudí z náboženského podujatia v Madride a havaroval len 60 kilometrov pred cieľom, dedinou Bullas. Desať ľudí zomrelo na mieste, štyria ďalší cestujúci podľahli ťažkým zraneniam neskôr v nemocnici.

31. októbra - TURECKO - 17 mŕtvych

Na juhu Turecka havaroval autobus s robotníkmi, ktorí cestovali do práce v neďalekom jabloňovom sade. Pri nehode utrpelo zranenia 28 ľudí. V prípade 17 obetí na životoch išlo prevažne o ženy.

ROK 2013

23. júna - ČIERNA HORA - 19 mŕtvych


Devätnásť mŕtvych si vyžiadala nehoda rumunského autobusu, ku ktorej došlo na ceste medzi Kolašinom a Podgoricou v Čiernej Hore. Autobus so 46 pasažiermi zišiel z cesty a zrútil sa do kaňonu rieky Morača. Obete i zranení boli rumunskými občanmi.

ROK 2012

21. júla - TURECKO - 13 mŕtvych


Trinásť ľudí zahynulo a desať utrpelo zranenia pri nešťastí vo východotureckej provincii Agri, keď sa tam autobus prepravujúci robotníkov do mesta Erzurum zrazil s protiidúcim nákladným vozidlom. Pod nehodu sa podpísal defekt pneumatiky autobusu, po ktorom vodič stratil kontrolu nad vozidlom.

14. marca - ŠVAJČIARSKO - 28 mŕtvych

Belgický premiér Elio Di Rupo vyhlásil štátny smútok po tom, čo autobus, ktorý viezol školákov vracajúcich sa z výcvikového lyžiarskeho tábora, havaroval v tuneli pri švajčiarskej obci Sierre. Zahynulo 28 ľudí, z toho 22 detí a štyria učitelia, ktorí školákov sprevádzali.