Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri nepokojoch v Predjordánsku zastrelili arabského mladíka

Na archívnej snímke osada v Predjordánsku. Foto: TASR/AP

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády uviedol, že pri izraelských operáciách v Predjordánsku bolo zadržaných už asi 1500 hľadaných osôb, vďaka čomu sa podarilo zmariť stovky útokov.

Ramalláh 15. septembra (TASR) - Palestínskeho mladíka zabila vo štvrtok počas konfliktu s arabským obyvateľstvom neďaleko mesta Džanín na okupovanom západnom brehu rieky Jordán izraelská armáda. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Sedemnásťročný Palestínčan menom Udaj Sálih bol, ako tvrdí uvedený zdroj, "zabitý guľkou do hlavy, ktorú naňho v dedine Kafr Dán, guvernorát Džanín, vystrelili izraelskí okupační vojaci".

V stredu skoro ráno zahynuli pri násilných zrážkach v blízkosti Džanínu dvaja Palestínčania a jeden izraelský vojak. Armáda židovského štátu vtedy oznámila, že "počas prestrelky s palestínskymi teroristami" v blízkosti hraničného priechodu Gilboa medzi Izraelom a Predjordánskom zahynul major izraelských ozbrojených síl.

Džanín i ďalšie predjordánske mestá sú v posledných mesiacoch dejiskom takmer neutíchajúcich násilností. Palestínčania útočia na izraelské ciele, na čo Izrael reaguje raziami, ktoré na západnom brehu Jordánu prebiehajú takmer každú noc. Zahynuli pri nich už desiatky palestínskych bojovníkov aj ozbrojencov.

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Aviv Kochavi minulý týždeň uviedol, že pri izraelských operáciách v Predjordánsku bolo zadržaných už asi 1500 hľadaných osôb, vďaka čomu sa podarilo zmariť stovky útokov.