Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri nových útokoch ozbrojencov v Nigérii zahynuli ďalší policajti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V juhovýchodnej Nigérii zabili od minulého roka podľa záznamov miestnych médií už viac ako 130 policajtov alebo príslušníkov bezpečnostných služieb.

Lagos 22. februára (TASR) - Štyria policajti prišli o život pri ďalších dvoch útokoch v juhovýchodnej Nigérii, ktoré polícia pripísala separatistom. Na základe utorkového policajného oznámenia o tom informovala agentúra AFP.

Oba útoky sa odohrali ešte v nedeľu. Pri prvom ozbrojenci útočili na policajnú stanicu v štáte Imo, kde usmrtili dvoch policajtov a jedného zranili. Hovorca miestnej polície oznámil, že zadržali 17 útočníkov.

Druhý atak sa odohral v štáte Anambra. Ozbrojenci tam prepadli vozidlo štátneho vládneho predstaviteľa a zabili pri tom dvoch členov policajnej ochranky.

V juhovýchodnej Nigérii zabili od minulého roka podľa záznamov miestnych médií už viac ako 130 policajtov alebo príslušníkov bezpečnostných služieb.

Útočníci podľa nigérijských úradov patria k separatistickému hnutiu Pôvodní obyvatelia Biafry (IPOB) alebo k jeho vojenskému krídlu s názvom Východná bezpečnostná sieť (ESN). Separatisti zodpovednosť za útoky odmietajú.

Na juhovýchode Nigérie bojuje separatistické hnutie IPOB za opätovné vytvorenie vlastného štátu. V roku 1967 vypukla pre vyhlásenie nezávislosti Biafry v Nigérii 30-mesačná občianska vojna. Počas tohto konfliktu zahynul viac ako milión ľudí, väčšina z nich patrila k etniku Igbo.