Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Pri nových zrážkach v Peru zahynulo sedem ľudí

Demonštranti a príslušníci poriadkovej polície počas potýčok na protivládnom proteste neďaleko sídla Kongresu v Lime v sobotu 5. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Novou peruánskou prezidentkou sa následne stala Dina Boluarteová, ktorá pôsobila ako viceprezidentka.

Lima 16. decembra (TASR) - Nové zrážky príslušníkov peruánskej armády s podporovateľmi zosadeného prezidenta republiky Pedra Castilla si vo štvrtok v meste Ayacucho na juhu Peru vyžiadali najmenej sedem mŕtvych. Oznámili to regionálne zdravotnícke úrady, na ktoré sa v piatok odvolala tlačová agentúra AFP.

K zrážkam došlo "v rôznych častiach mesta", uviedli predstavitelia regionálneho zdravotníckeho úradu. Pri jednej potýčke v blízkosti letiska mesta Ayacucho prišli o život dvaja ľudia, dodal peruánsky ombudsman.

Najvyšší súd v Peru predtým vo štvrtok nariadil, že parlamentom zosadený prezident Castillo, ktorý bol minulý týždeň zadržaný pre obvinenia zo vzbury a sprisahania, zostane vo väzbe 18 mesiacov. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na desať rokov.

Najvyšší súd tak vyhovel žiadosti prokuratúry o ponechanie Castilla vo vyšetrovacej väzbe. Prokuratúra sa totiž obávala, že sa exprezident pokúsi ujsť z krajiny po tom, ako požiadal o azyl na mexickom veľvyslanectve v Peru.

Za odvolanie Castilla z prezidentského postu z dôvodu "trvalej morálnej neschopnosti" viesť krajinu minulý týždeň hlasovalo 101 z celkovo 130 peruánskych poslancov. Exprezident ešte pred hlasovaním parlamentu oznámil zámer rozpustiť Kongres a vyhlásiť nové parlamentné voľby. Dodal tiež, že mieni vládnuť dekrétmi, čo odporcovia označili sa pokus vyhnúť sa obžalobe v čase vyšetrovania viacerých prípadov korupcie.

Novou peruánskou prezidentkou sa následne stala Dina Boluarteová, ktorá pôsobila ako viceprezidentka.

Peruánske úrady vyhlásili v stredu na celom území krajiny 30-dňový výnimočný stav v súvislosti s vlnou nepokojov, ktoré si vyžiadali už 15 mŕtvych a 340 zranených. Rozhorčení stúpenci Castilla v tisícoch protestujú a stavajú barikády v uliciach peruánskych miest.