Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri odvetných náletoch na jemenskú metropolu zahynulo aspoň 14 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nálety zamerané na ciele údajne patriace týmto Iránom podporovaným povstalcom sa začali skoro ráno, uviedli saudskoarabské médiá.

Saná 18. januára (TASR) - Najmenej 14 ľudí zahynulo pri utorkových odvetných náletoch vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou na jemenskú metropolu Saná. Informovala o tom spravodajská stanica al-Džazíra s odvolaním sa na miestnych obyvateľov.

Vojenská koalícia podporujúca medzinárodne uznávanú jemenskú vládu tak reagovala na pondelkové útoky dronmi a balistickými strelami sa metropolu Spojených arabských emirátov (SAE), pri ktorých zahynuli traja ľudia. K útokom sa prihlásili jemenskí povstalci - húsíovia.

Nálety zamerané na ciele údajne patriace týmto Iránom podporovaným povstalcom sa začali v utorok skoro ráno, uviedli saudskoarabské médiá. Podľa predbežných odhadov zahynulo najmenej 14 ľudí, húsíovia hovoria o 20 obetiach.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje a miestnych obyvateľov uviedla, že pri útokoch bol zasiahnutý aj dom bývalého armádneho predstaviteľa, ktorý prišiel o život. Zahynula aj jeho manželka a 25-ročný syn, ako aj niekoľko dosiaľ neidentifikovaných ľudí.

Hovorca húsíov v pondelok uviedol, že povstalci vykonali "úspešnú operáciu" zameranú na "dôležité a citlivé" ciele v SAE. Zároveň upozornil civilistov a zahraničné firmy, aby sa "pre svoju vlastnú bezpečnosť" nepribližovali ku kritickej infraštruktúry SAE.

K pondelkovému útoku došlo dva týždne po tom, čo sa húsiovia zmocnili nákladnej lode, ktorá sa plavila pod vlajkou SAE. Podľa Abú Zabí ide o civilné plavidlo, húsiovia však tvrdia, že prevážalo zbrane.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď húsiovia obsadili hlavné mesto Saná. V dôsledku konfliktu zahynulo už približne 377.000 ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasnosti.