Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri oslobodení vedcov unesených Boko Haram zahynulo takmer 50 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

Bádateľov z katedry geológie na univerzite v meste Maiduguri si najala Nigérijská národná ropná spoločnosť, aby preskúmali oblasť Čadského jazera. Zaútočili na nich militanti z Boko Haram.

Abuja 28. júla (TASR) - Najmenej 48 ľudí zahynulo pri akcii nigérijskej armády zameranej na oslobodenie tímu vedcov, ktorých v utorok uniesli na severovýchode Nigérie militanti z extrémistickej organizácie Boko Haram. S odvolaním sa na aktuálne správy miestnych médií o tom dnes informovala agentúra DPA.

Do nemocnice v Maiduguri bolo podľa slov miestnych zdravotníkov a príslušníkov armády po incidente prevezených prinajmenšom 18 mŕtvych vojakov a 30 ďalších mŕtvych.

Bádateľov z katedry geológie na univerzite v meste Maiduguri si najala Nigérijská národná ropná spoločnosť (NNPC), aby preskúmali oblasť Čadského jazera. Pri tejto činnosti na nich zaútočili militanti z Boko Haram, ktorí desiatich z vedcov po prestrelke s ich neveľkou ochrankou uniesli.

Nigérijskej armáde sa následne výskumníkov podarilo oslobodiť, pričom podľa hovorcu armády Saniho Usmana zahynulo počas tejto akcie aj osem vojakov a jeden civilista.

Nigérijský denník The Punch s odvolaním sa na tamojších zdravotníkov však uviedol, že do nemocnice bolo prevezených 18 vojakov, 15 členov z pričlenených civilných oddielov (CJTF), zriadených na pomoc armáde v jej boji proti Boko Haram, ako aj päť zamestnancov univerzity a štyria vodiči NNPC.

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari koncom minulého roka vyhlásil, že povstanie Boko Haram je už potlačené, islamistickí bojovníci však stále ohrozujú obyvateľov rozsiahlej oblasti okolo Čadského jazera a vzdorujú nasadeným mnohonárodným silám. Čoraz častejšie pritom páchajú samovražedné bombové útoky s využitím detí, predovšetkým dievčat.