Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri ostreľovaní Donecka vraj zahynulo päť civilistov, tvrdí DĽR

Na archívnej snímke z 26. mája 2022 muž kontroluje vitálne funkcie muža, ktorý zahynul počas ostreľovania východoukrajinského mesta Charkov na 92. deň ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Telegramový kanál teritoriálnej obrany Doneckej ľudovej republiky, z ktorého čerpal web britského denníka The Guardian, informoval o 16 zranených.

Moskva/Kyjev 30. mája (TASR) - Najmenej päť civilistov vrátane 13-ročného chlapca údajne zahynulo pri pondelkovom ostreľovaní hlavného mesta samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP, ktorá sa odvoláva na úrady odštiepeneckej oblasti.

Pri ostreľovaní sa údajne zranilo 13 ďalších civilistov a poškodené boli okrem iného budovy troch škôl. Ako uviedol starosta Donecka Alexej Kulemzin, ukrajinské jednotky pri ostreľovaní mesta použili delostrelecké systémy zo Spojených štátov.

Telegramový kanál teritoriálnej obrany Doneckej ľudovej republiky, z ktorého čerpal web britského denníka The Guardian, informoval o 16 zranených. The Guardian dodal, že tieto správy nebolo možné nezávisle overiť.

Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov medzitým podľa stanice BBC odsúdil ukrajinskú armádu za údajné útoky na civilnú infraštruktúru vrátane "detských zariadení" v Donbase.

Proruskí separatisti v pondelok taktiež obvinili Ukrajincov z "teroristického útoku" v Melitopole, ktorý okupujú ruské jednotky. V centre mesta neďaleko ruskej okupačnej správy došlo k výbuchu auta, zranili sa pritom podľa BBC najmenej osoby. Starosta Ivan Fedorov povedal pre britskú stanicu, že za útokom stoja buď ruské sily, ktoré sa snažia zabíjať odporcov okupácie, alebo ukrajinská tajná služba, ktorej cieľom je zase eliminácia kolaborantov. Dodal, že skutočnú príčinu výbuchu pozná, odmietol ju však zverejniť.