Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pri ostreľovaní v Sýrii zahynuli štyria tureckí vojaci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jeden zo zranených tureckých vojakov je v kritickom stave. Turecké ozbrojené sily podľa vyhlásenia na útoky odpovedali a v oblasti zničili bližšie nešpecifikované ciele.

Ankara 3. februára (TASR) - Najmenej štyria tureckí vojaci prišli o život a deväť utrpelo zranenia pri intenzívnom ostreľovaní zo strany sýrskej armády v provincii Idlib ležiacej na severozápade Sýrie. Informovala o tom agentúra Anadolu s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany.

Vo vyhlásení ministerstvo uviedlo, že vojaci, ktorí boli vyslaní do regiónu ako posily za účelom predchádzania konfliktom v zóne deeskalácie, sa neďaleko mesta Sarakíb stali terčom útoku sýrskych prorežimných síl, hoci ich umiestnenie bolo vopred koordinované.

Jeden zo zranených tureckých vojakov je v kritickom stave. Turecké ozbrojené sily podľa vyhlásenia na útoky odpovedali a v oblasti zničili bližšie nešpecifikované ciele.

Koncom januára turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil sýrske vládne sily z porušenia dohody medzi Ruskom a Tureckom o demilitarizovanej zóne v Idlibe. Pohrozil tiež, že "podnikne všetky potrebné kroky" vrátane nasadenia vojakov, pokiaľ sa situácia v Idlibe nenormalizuje. Turecko má v regióne na základe dohody s Ruskom 12 pozorovacích stanovíšť.

Moskva a Ankara sa v septembri 2018 dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny pozdĺž kontaktnej línie medzi ozbrojenou sýrskou opozíciou a vládnymi silami v Idlibe. Nie všetci militanti však zložili zbrane, pričom provincia Idlib zostala aj útočiskom rôznych teroristických skupín.