Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pád lanovky má už 14 obetí, v nemocnici zomrelo malé dieťa

Minimálne trinásť ľudí prišlo v nedeľu o život pri páde lanovky v severnom Taliansku. Dve zranené deti vo veku deväť a päť rokov previezli letecky do nemocnice v Turíne, ich stav je kritický, vyplýva z aktuálnych správ záchranných zložiek. Foto: TASR/AP

Kabína lanovky sa zrútila neďaleko vrchola hory Mottarone nad mestečkom Stresa na pobreží jazera.

Rím 23. mája (TASR) - Kabína lanovky vezúca návštevníkov na vrchol hory Mottarone, odkiaľ je výhľad na malebné severotalianske jazero Lago Maggiore, v nedeľu spadla z nosného lana a skĺzla dolu svahom. Počet mŕtvych sa do večera zvýšil na 14 - zomrelo jedno z dvoch detí prevezených do nemocnice vo vážnom stave. Išlo o malé dieťa so zlomeninami, informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na úrady.

Kabína lanovky sa zrútila neďaleko vrcholu hory Mottarone nad mestečkom Stresa, ktoré sa nachádza na pobreží jazera.

Starostka mestečka Stresa Marcella Severinová uviedla, že zrejme sa pretrhlo nosné lano a kabínka padala, až kým nenarazila na stĺp, a potom sa zrútila na zem. V tom bode sa kabína "dva-, trikrát prevrátila a vrazila do stromov", dodala starostka. Niektorí z tých ľudí, čo zahynuli, vypadli z kabíny.

Zábery z miesta zachytávali zničenú kabínu v čistine medzi hustým pásom borovíc blízko vrcholu hory Mottarone, ktorý sa týči nad jazerom Lago Maggiore.
Na snímke záchranári pracujú pri troskách lanovky po tom, čo sa zrútila neďaleko vrcholu trate Stresa-Mottarone v regióne Piemont na severe Talianska v nedeľu 23. mája 2021.
Foto: TASR/AP

"Bola to hrozná, hrozná scéna," povedala už skôr Severinová pre taliansku televíziu SkyTG24. Doplnila, že okrem dvoch detí utrpela zranenia aj tretia osoba.

Do nedeľného večera stúpol počet mŕtvych na 14, keď jedno z dvoch detí prevezených do detskej nemocnice Regina Margherita v Turíne zomrelo, po niekoľkých pokusoch lekárov oživiť činnosť jeho srdca. "Nedalo nič viac urobiť," povedal hovorca nemocnice Pier Paolo Berra. Druhé dieťa, ktoré bolo po prevoze do nemocnice pri vedomí, je stále vo vážnom stave, dodali úrady.

V čase pádu z nosného lana bola kabína obzvlášť vysoko nad zemou, uviedol hovorca alpskej záchrannej služby Walter Milan. Ministerstvo infraštruktúry oznámilo, že k nehode došlo okolo 12.30 h, keď bola kabína asi 100 metrov od vrcholu, pred posledných stĺpom (pylónom). Podľa médií kabína padala 15 metrov.

Milan poukázal na to, že lanovka vedúca na 1491 metrov vysokú horu Mottarone prešla rekonštrukciou v rokoch 2014 – 2016 a znova ju otvorili len nedávno. Podľa DPA lanovky v Taliansku po uzavretí v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu opätovne uviedli do prevádzky len túto sobotu.
Na snímke záchranári pracujú pri troskách lanovky po tom, čo sa zrútila neďaleko vrcholu trate Stresa-Mottarone v regióne Piemont na severe Talianska v nedeľu 23. mája 2021.
Foto: TASR/AP

Hovorca ešte povedal, že mnoho rodín sa zrejme vydalo na horu preto, že po mesiacoch obmedzení bola slnečná nedeľa.

Premiér Mario Draghi vyjadril sústrasť rodinám obetí.

Zrejme ide o najhoršiu taliansku katastrofu s kabínou od roku 1998, keď nízko letiace americké vojenské lietadlo preseklo lano lyžiarskej lanovky v turistickom stredisku Cavalese v horskom masíve Dolomity a zahynulo 20 ľudí.

Talianska vláda oznámila zriadenie komisie, ktorá bude vyšetrovať nedeľnú katastrofu. Tá zrejme znovu vyvolá otázky o kvalite a bezpečnosti talianskej dopravnej infraštruktúry.

Výberová chronológia najväčších nehôd lanoviek na svete od roku 2000


11. novembra 2000 - Došlo k jednej z najväčších tragédií v dejinách Rakúska. Pri požiari pozemnej lanovej dráhy v horskom stredisku Kaprun, prepravujúcej lyžiarov k zjazdovkám pri miestnom ľadovci, zahynulo 155 ľudí, len dvanásti tragédiu prežili.

5. septembra 2005 - Pri páde lanovkovej kabíny v ľadovcovej oblasti nad Söldenom v tirolských Ötztalských Alpách zahynulo deväť ľudí. Ďalšie najmenej štyri osoby utrpeli rozličné zranenia. Tragédiu spôsobil vrtuľník, ktorý transportoval stavebný materiál do oblasti a počas letu stratil betónový kváder, ktorý narazil do jednej z kabínok lanovky.

28. decembra 2006 - Vážne zdravotné problémy, pravdepodobne epilepsia, zapríčinili smrť 38-ročného českého lyžiara z Hodonína v stredisku Zverovka-Spálená, ktorý vypadol zo sedačkovej lanovky. Pri dopade na zem z asi osemmetrovej výšky utrpel vážne poranenia najmä hlavy.

3. augusta 2013 - Muž a žena zahynuli a ich jednoročné dieťa utrpelo vážne zranenia po páde kabíny lanovky vo švajčiarskych Alpách.

29. novembra 2013 - V českom lyžiarskom stredisku Špindlerov Mlyn sa vo výške dvadsiatich metrov nad zemou odtrhla nákladná lanovka s piatimi osobami. Lanovka sa používa len na prepravu materiálu a ľudia v nej nemali čo robiť. Pri nehode jeden človek zahynul a štyria ľudia utrpeli zranenia, z toho traja ťažké - medzi nimi bolo jedno dieťa.

25. júna 2017 - Sedem ľudí zahynulo po páde kabíny lanovky v časti Indiou kontrolovaného horského regiónu Kašmír. Kabína sa zrútila po tom, ako do lanovej dráhy narazil strom vyvrátený nárazom vetra.