Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pád lavíny v Britskej Kolumbii neprežili traja lyžiari

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Zranených letecky previezli do nemocnice v Invermere. Viacerí sú vo vážnom stave, no očakáva sa, že sa zotavia.

Ottawa 2. marca (TASR) - Traja lyžiari zahynuli pri páde lavíny v oblasti Kootenays na juhovýchode kanadskej provincie Britská Kolumbia. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP odvolávajúcich sa na štvrtkové vyjadrenia miestnej polície.

Lavína sa uvoľnila v stredu okolo obeda pri horskom letovisku Panorama, asi 160 kilometrov západne od Calgary. Obete patrili ku skupine desiatich lyžiarov, ktorí na miesto prileteli vrtuľníkom. Štyria ďalší z tejto skupiny pri páde lavíny utrpeli zranenia, povedal AFP James Grandy z Kráľovskej kanadskej jazdeckej polície.

Zranených letecky previezli do nemocnice v Invermere. Viacerí sú vo vážnom stave, no očakáva sa, že sa zotavia. Ich mená ani štátnu príslušnosť zatiaľ úrady nezverejnili, najskôr chceli upovedomiť ich blízkych.

Podľa počtu obetí v lavínach je táto zima v Britskej Kolumbii jednou z dosiaľ najhorších. V šiestich lavínach zahynulo 12 ľudí vrátane dvoch policajtov mimo služby a dvoch bratov z Pensylvánie.

Úrady pritom v tejto kanadskej provincii už začiatkom januára varovali pred vysokým rizikom "veľkých a desivých lavín" pre nestabilnú snehovú pokrývku.