Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

HAVÁRIA LIETADLA: Stroj sa zrútil na školu v Iráne, zahynuli tri osoby

Hasiči hasia požiar, ktorý vypukol po havárii vojenského stíhacieho stroja F-5 v rezidenčnej štvrti mesta Tabríz na severozápade Iránu v pondelok 21. februára 2022. Foto: TASR/AP

Okolnosti a príčiny incidentu sa vyšetrujú.

Teherán 21. februára (TASR) - Na severozápade Iránu sa v pondelok zrútilo na budovu školy ľahké dvojmotorové stíhacie lietadlo typu Northrop F-5 patriace Vzdušným silám Iránskej islamskej republiky. Pri nehode zahynul pilot, navigátor a jeden civilista, ktorý v čase incidentu šoféroval motorové vozidlo. Na základe informácií od tlačovej agentúry ILNA o tom informovala DPA.

Agentúra Reuters predtým uvádzala, že sa stroj zrútil v blízkosti školy, ktorá bola v tom čase zatvorená, a že treťou usmrtenou osobou bol chodec.

Podľa aktualizovaných informácií sa stroj zrútil na budovu školy v meste Tabríz. V čase nehody sa tam nenachádzali žiadni študenti, pretože vyučovanie je pozastavené z dôvodu pandémie koronavírusu. Príčina nešťastia nebola bezprostredne známa. Úrady spustili vyšetrovanie incidentu.

Základ iránskych vzdušných síl tvoria z veľkej časti americké lietadlá zakúpené ešte pred islamskou revolúciou v roku 1979. Patria k nim lietadlá typu F-5 Tiger II, F-4 Phantom II a F-14 Tomcat. Okrem amerických lietadiel majú iránske vzdušné sily k dispozícii aj lietadlá ruskej výroby.