Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pri pobreží Maroka zachránili 63 migrantov, tvrdia aktivisti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Caminando Fronteras prišlo počas minulého roka o život alebo sa stratilo na mori pri pokusoch dostať sa do Španielska vyše 4000 migrantov.

Rabat 18. januára (TASR) - Marocké námorné sily v utorok zachránili 63 migrantov vrátane 15 žien a troch detí po tom, čo sa ich plavidlo začalo potápať. Ich cieľom bolo sa dostať na španielske Kanárske ostrovy. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na aktivistov.

Mimovládna organizácia Alarm Phone, prevádzkujúca horúcu linku pre migrantov, ktorí sa ocitnú v núdzi na mori, na Twitteri uviedla, že marocké námorníctvo našlo v blízkosti marockého pobrežia 63 ľudí vo vážnej núdzi a bezpečne ich dopravilo na pobrežie.

Marocké úrady záchrannú operáciu bezprostredne nepotvrdili.

Aktivistka španielskej organizácie na ochranu práv migrantov Caminando Fronteras predtým varovala, že neďaleko mesta Tarfaja pri južnom pobreží Maroka sa potápajú v nafukovacom člne desiatky ľudí a "zomrú, ak ich čoskoro nezachránia".

Podľa Caminando Fronteras prišlo počas minulého roka o život alebo sa stratilo na mori pri pokusoch dostať sa do Španielska vyše 4000 migrantov. Telá väčšiny z nich sa nepodarilo nikdy nájsť.