Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri pobreží Mauritánie sa pravdepodobne utopili desiatky migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po zlyhaní motorov všetky osoby na palube lode údajne skočili do mora.

Nouakchott 6. augusta (TASR) - Približne 40 ľudí sa zrejme utopilo pri nehode lode s migrantmi na palube neďaleko pobrežia Mauritánie. Jeden človek pochádzajúci zo západoafrického štátu Guinea prežil. Informoval o tom vo štvrtok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorého citovala agentúra AFP.

Loď sa potopila neďaleko druhého najväčšieho mauritánskeho mesta Nouadhibou ležiaceho na severe krajiny, uviedol na Twitteri osobitný vyslanec UNHCR pre oblasť Stredozemného mora Vincent Cochetel bez toho, aby spresnil, kedy k nehode došlo.

Podrobnosti o udalosti nie sú zatiaľ známe, ale Cochetelov opis udalosti je v rozpore s tvrdením nemenovaného mauritánskeho predstaviteľa bezpečnostných zložiek. Ten pre AFP uviedol, že k potopeniu lode nedošlo v mauritánskych vodách.

Podľa tohto zdroja Guinejčan, ktorý prežil, v rozhovore s ním v nemocnici v Mauritánii totiž uviedol, že sa spolu so svojimi priateľmi pokúsil dostať z Maroka na Kanárske ostrovy.

Po zlyhaní motorov všetky osoby na palube lode údajne skočili do mora.

"UNHCR a IOM (Medzinárodná organizácia pre migráciu) sa spolu s orgánmi a partnermi snažia zintenzívniť úsilie na zabránenie takýmto tragédiám, ale obchodníci s ľuďmi svojich klientov naďalej klamú," tweetoval Cochetel.

Hovorca UNHCR Charlie Yaxley v súvislosti s nehodou uviedol, že sa zatiaľ potvrdilo len veľmi málo informácií, ale že na mieste nehody sú predstavitelia OSN, ktorí "poskytujú pomoc".