Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Pri Kanárskych ostrovoch zomrelo tento rok takmer 800 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi migrantmi, ktorí zahynuli, bolo aj 177 žien a 50 detí.

Ženeva 25. septembra (TASR) - Prinajmenšom 785 migrantov zahynulo od začiatku roka do konca augusta pri pokusoch doplaviť sa na španielske Kanárske ostrovy. Informovala o tom v piatok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) s tým, že toto číslo je viac ako dvojnásobkom oproti rovnakému obdobiu vlaňajšieho roka.

Medzi migrantmi, ktorí zahynuli, bolo aj 177 žien a 50 detí. Najhorším mesiacom bol v tomto ohľade august, počas ktorého zahynulo pri pokusoch dostať sa zo severozápadnej Afriky na Kanárske ostrovy 379 ľudí. Len od januára do augusta pritom na takejto ceste prišlo celkovo o život viac ľudí než za ktorýkoľvek rok od roku 2014, v ktorom IOM začala takéto údaje zaznamenávať.

Vlani zahynulo na tejto trase 320 migrantov. Riaditeľ Centra analýzy údajov o globálnej migrácii IOM Frank Laczko však upozornil, že oficiálne údaje sú takmer určite nižšie ako tie skutočné. "Odhadujeme, že potopenia plavidiel, ktoré nikto nevidel a po ktorých nezostali nijakí preživší, sú časté... je ich však prakticky nemožné potvrdiť," dodal.

Za prvých osem mesiacov aktuálneho roka prišlo na Kanárske ostrovy celkovo 9386 migrantov, čo je 140-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu v predošlom roku, uvádza IOM. Španielska mimovládna organizácia Caminando Fronteras, ktorá sleduje presuny migrantov, sa však domnieva, že počas prvých šiestich mesiacov roka 2021 zmizlo v mori - na ceste na Kanárske ostrovy - bez stopy 36 člnov.

IOM zároveň oznámila, že sa v prvej polovici aktuálneho roka zdvojnásobil oproti vlaňajšku aj počet úmrtí migrantov, ktorí zahynuli pri pokusoch doplaviť sa cez Stredozemné more do Európy. V prvej polovici vlaňajšieho roka ich takto zahynulo 513, zatiaľ čo v prvých šiestich mesiacoch aktuálneho roka to bolo 1146.

Na Kanárske ostrovy prichádza od konca roka 2019 čoraz viac migrantov. Deje sa tak od vtedy, ako došlo k zvýšeniu počtu pobrežných hliadok na juhu Európy, ktoré dopomohlo k výraznému zníženiu počtu migrantov prichádzajúcich do Európy cez Stredozemné more, uvádza AFP.