Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri pokuse o ilegálny vstup do Poľska vo štvrtok zadržali 45 migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pokus o ilegálne prekročenie hraníc z Bieloruska podnikla skupina pozostávajúca z asi 500 ľudí vo štvrtok večer.

Varšava 19. novembra (TASR) - Poľská pohraničná stráž zadržala 45 migrantov, ktorí sa v noci na piatok pokúsili prekročiť hranicu z Bieloruska, a následne im nariadila opustiť územie Poľska. Títo migranti boli súčasťou dvoch väčších skupín ľudí, ktorí po poľských pohraničníkoch hádzali kamene a použili aj slzotvorný plyn, informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie hovorkyne poľskej pohraničnej stráže Anny Michalskej.

Pokus o ilegálne prekročenie hraníc z Bieloruska podnikla skupina pozostávajúca z asi 500 ľudí vo štvrtok večer pri lokalite Dubicze Cerkiewne v Podleskom vojvodstve ležiacom na východe Poľska.

Okrem toho, že poľskú pohraničnú stráž ohrozovali migranti hádzaním predmetov, boli jej príslušníci z bieloruskej strany aj oslepovaní laserom, spresnila Michalská. Pri zásahu proti utrpeli zranenia štyria poľskí vojaci, ich stav si nevyžadoval hospitalizáciu, dodala.

Celkovo poľská pohraničná stráž zaznamenala vo štvrtok 255 pokusov o ilegálny prechod štátnej hranice s Bieloruskom. Od začiatku roka v Poľsku registrujú viac ako 34.000 takýchto pokusov, z toho viac ako 6000 sa odohralo v novembri, takmer 17.300 v októbri, okolo 7700 v septembri a viac ako 3500 v auguste, keď sa kríza začala.

Hoci za posledný mesiac došlo k poklesu počtu pokusov o nezákonné vniknutie na poľské územie, Michalská v rozhovore pre AFP konštatovala, že "posledné pokusy boli agresívnejšie".

Medzičasom bieloruské úrady vo štvrtok na hraničnom priechode Bruzgi zlikvidovali provizórny tábor pre migrantov, keďže stovky Iračanov, ktorým sa nepodarilo dostať cez legálny priechod na územie EÚ, boli vo štvrtok letecky prepravené do svojej vlasti, väčšinou do Iraku.

Zostávajúcich migrantov sústredili do logistického centra na bieloruskom území. Západom neuznávaný prezident Alexandr Lukašenko v piatok nariadil, aby sa v tomto centre posilnili bezpečnostné opatrenia, najmä s ohľadom na riziko požiaru.