Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri potýčkach pred kultúrnym centrom sa zranilo 10 policajtov

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Keď na miesto dorazili policajti, výtržníci na nich začali hádzať fľaše, kamene i petardy. Polícia proti nim použila slzotvorný plyn, gumové projektily aj vodné delo.

Bern 19. mája (TASR) - Desať policajtov utrpelo zranenia pri násilnostiach, ku ktorým došlo v nedeľu skoro ráno pred kultúrnym centrom ľavičiarov vo švajčiarskom hlavnom meste Bern. Polícia na mieste zadržala 11 ľudí. S odvolaním sa na jej vyhlásenie o tom informovala agentúra DPA.

Skupina osôb postavila krátko po polnoci pred centrom niekoľko barikád, ktoré následne zapálila. Výtržníci, z ktorých viacerí mali zahalené tváre, zapálili aj odpadkové koše i niekoľko áut.

V kultúrnom centre s názvom Reitschule, zriadenom v budove niekdajšej jazdeckej školy, v tom čase prebiehalo viacero koncertov, pričom v budove bolo približne 1000 ľudí.

Keď na miesto dorazili policajti, výtržníci na nich začali hádzať fľaše, kamene i petardy. Polícia proti nim použila slzotvorný plyn, gumové projektily aj vodné delo.

Jedného s policajtov previezli po stretoch so zraneniami do nemocnice. Na miesto boli privolaní aj hasiči, ktorým sa plamene spočiatku nedarilo uhasiť.

Samotné kultúrne centrum, ktoré sa na svojej webstránke opisuje ako "squat" a "neparlamentné, ľavicové, politické centrum", vyzvalo v čase potýčok na Twitteri "všetkých zúčastnených, aby sa správali pokojne" a zrážky ukončili.

Reto Nause, poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý má na starosť dohliadanie na bezpečnosť v Berne, sa domnieva, že násilnosti mohli spáchať ľavicovo orientovaní extrémisti.

Objavili sa tiež špekulácie, že výtržnosti môžu súvisieť s utorňajším zásahom polície zameraným na vypratanie iného squatu v Berne, píše DPA. Proti tomuto zásahu protestovalo v piatok v Berne približne 150 ľudí.